Hundar gråter när de återförenas med sina ägare

Hundar gråter när de återförenas med sina ägare

Har du en vovve som ylar och gnyr när du kommer hem. Ibland helt vanvettigt mycket? Kan den till och med fälla en tår? Frågan är – kan hundar gråta? Och av lycka?

Nu visar ny forskning att hundar faktiskt gråter. Inte för att de är ledsna, utan i samband med härliga och glada stunder. 

Som till exempel när matte och husse kommer hem från jobbet. ”Vi fann att hundar fäller tårar i samband med positiva känslor”, säger Takefumi Kikusui från Azabu University i Japan. ”Vi gjorde också upptäckten av att oxytocin är en möjlig mekanism bakom det.”

Tiken grät när hon ammade sina valpar

Kikusui och hans kollegor gjorde upptäckten efter att en av Kikusuis två pudlar fick valpar för några år sedan. Han märkte att när hans hund ammade valparna, förändrades något i hundens ögon. Hunden fällde tårar.

”Det fick mig att tro att oxytocin kan öka mängden tårar”, säger Kikusui.

Oxytocin är hormonet som binder oss samman, när vi rör vid varandra, när en mamma ammar sitt barn. Vid smek och kyssar. Omfamning och omhändertagande. Vid klappar och kramar. Det kallas ibland för kärlekshormonet. Oxytocinet frigörs vid taktil beröring och värme och är kopplat till njutning och lugn och ro.

Kan starka känslor få hunden att gråta?

Kikusui ville testa om starka känslor hos hundar kunde få dem att gråta, händelser som till exempel en återförening med sin matte eller husse. Så tillsammans med sina forskarkollegor bestämde de sig för att göra ett återföreningsexperiment och se om det fick hundar att gråta.

Först använde de ett standardtest för att mäta hundars tårvolym före och efter återförenandet med sin matte eller husse. De upptäckte att tårvolymen verkligen ökade hos hunden när den återträffande sin matte/husse, till skillnad mot när de träffade en person som de inte kände.

När forskarna tillsatte oxytocin i hundarnas ögon ökade också deras tårvolym. Detta menar forskarna stöder deras tanke att frisättningen av oxytocin spelar en roll i tårproduktionen när hundar och deras människor återförenas.

Så kolla in i din hunds ögon nästa gång ni återförenas. Gråter den?

Aktuellt