Hundar från Ryssland ska rabiestestas

Hundar från Ryssland ska rabiestestas

Bild Pixabay

Det kommer just nu in många hundar till Sverige från Ryssland via ideella organisationer men även ett stort antal smugglade hundar kommer över gränsen. Alla hundar som anländer till Sverige från Ryssland måste vara vaccinerade mot rabies. 

De 30-tal hundar som kommit in i landet under juni månad och som misstänks sakna antikroppar mot rabies har nu börjat testats. Hittills har 17 prover analyserats, och det har visat sig att flera av hundarna har för dåligt skydd mot rabies vilket kan innebära en risk för att rabies förs in i Sverige.

Från Ryssland

Maria Leclercq, avdelningschef avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen i Östergötland säger till svt.se; ”Vi vet att ett 30-tal hundar anlänt till Sverige från Ryssland. Vid en stickprovskontroll i tullen i Polen visade det sig att en av hundarna saknade antikroppar mot rabies, vilket kan betyda att hundarna inte vaccinerats”.

Sverige rabiesfritt

I Ryssland finns rabies spritt i samhället, medan vi i Sverige inte har haft sjukdomen sedan 1886. Risken med den nu stora importen av hundar är att rabiessmittan åter igen kan komma in i landet. De ryska hundarna som fördes in i Sverige i juni har nya ägare i femton län i landet och samtliga hundar ska nu genomgå provtagning, efter beslut av Jordbruksverket, skriver svt.se.

Hundar som förs in från Ryssland måste vara vaccinerade mot rabies. Det finns däremot inget krav på att hundarna ska testas innan avfärd för att styrka att djuren har fått en tillräcklig mängd antikroppar.

Alla de misstänkta hundar har spårats och hemisolerats.

—————————————————

Vaccination

Hundar som ska lämna Sverige och har för avsikt att återvända till landet ska vaccineras mot rabies. Första vaccination kan ges tidigast vid tre månaders ålder.

—————————————————-

Rabies

Rabiesvirus överförs via infekterad saliv, nästan alltid genom bett  eller slickningar av ett rabiessmittat djur. Saliven från ett smittat djur innehåller virus endast en kort tid, oftast mindre än tio dagar, före insjuknandet samt under själva sjukdomen. Viruset sprids från platsen för bettet via nervbanorna till hjärnan där det orsakar inflammation. Tiden från det att ett djur smittats tills dess att det visar symtom varierar mellan tio dagar och flera månader. Inkubationstiden sägs vanligen vara cirka 6 månader. Sjukdomen har en dödlig utgång. Djuren avlider vanligtvis inom tio dagar från det att de första sjukdomstecknen ses.

Anmälningsplikt

Rabies är anmälningspliktig både enligt epizootilagen och smittskyddslagen. Om man misstänker att ett djur har drabbats av sjukdomen måste man genast tillkalla veterinär.

 

Källa: Jordbruksverket

 

Läs även Stickprovskontroller införs på importerade gatuhundar

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu