Härligt härligt, men farligt farligt!

Härligt härligt, men farligt farligt!

Isarna har i år redan hunnit locka ut många. Men – se upp! Enligt Agria Djurförsäkring så ökar antalet drunkningstillfällen för hundar om vintern. Ett 80-tal hundar drunknar i Sverige varje år, och de flesta vintertid.

Det är väl lite tvärtom mot vad en kan tro. Men antalet drunknade hundar ökar under vintern. Det handlar ofta om hundar som går ut på lömsk is som brister. En hemsk upplevelse för djurägaren att se sin hund försvinna under isen.

80-tal hundar drunknar varje år

”Vi brukar uppmana folk att inte släppa hunden lös i närhet av isar och att aldrig själva springa efter och försöka rädda hunden, säger Pernilla Melander på Agria Djurförsäkring. Det kan gå riktigt illa.”

Antalet hundar som drabbas av drunkning i Sverige per år landar på ett 80-tal hundar i genomsnitt per år. Siffran är stabil för åren 2018-2020 och antalet är omräknat till att omfatta alla hundar i Sverige.

Minskat antal påkörda hundar

Men en siffra som förbättrats de senaste åren är antalet påkörda hundar. Mellan åren 2010 och 2020 minskade andelen påkörda hundar med 58 procent.

”Ja, det är glada nyheter – antalet påkörda hundar minskar varje år”, säger Pernilla Melander. ”Här ser vi en mycket bättre situation idag. Jag tror det handlar om att folk tar bättre hand om sina hundar och är medvetna om att inte släppa dem nära trafikerade vägar. ”

De vanligaste anledningarna till att man söker veterinärvård 

  1. Kräkningar & diarré
  2. Rörelseproblematik (ex. hälta och patella)
  3. Hudtumörer
  4. Hudskador (ex. skärsår, bitsår)
  5. Öroninflammation
  6. Hudåkommor (ex. klåda, utslag)
  7. Tandskador och sjukdomar
  8. Livmoderinflammation
  9. Kloskador
  10. Juvertumör

Aktuellt