Hundar är smarta på olika sätt

Hundar är smarta på olika sätt

Örjan och Casper är superbästisar och gillar varandra jättemycket.

Vi älskar att ju att läsa om hur smarta hundar är. Även om en del menar att de är rätt korkade. Men hundar har olika sorters intelligens, menar Brian Hare, professor vid Duke University i USA.

KUL FILM: Smartaste pool-hunden hittills?

Brian Hare har skrivit boken The genious of dogs och menar att en av de mest utbredda missuppfattningarna är att vissa hundar är smarta medan andra är dumma. Det här ett tecken på att vi ser intelligens på ett alldeles för endimensionellt sätt. Hundar kan helt enkelt vara smarta på helt olika sätt.

– Fast tyvärr ser man bara en del hundars otroligt smarta strategier om man gör kognitiva tester med dem, säger han till Scientific American och menar att många hundägare kanske rentav undervärderar sin hunds intelligens.

En del hundar är bättre än andra på att se saker ur en annan individs synvinkel, medan andra är bättre på att lära sig av andras handlingar. Det som gör hundarna så unika jämfört med andra djur är att de förstår oss människor så mycket bättre – hur vi gestikulerar och vad vi vill. En del hundar tar hjälp av just den här kunskapen om oss människor för att lösa problem, medan andra jobbar mer självständigt.

Brian Hare driver sajten Dognition. Där kan du testa din egen hunds intelligens genom olika spel bland annat.

LÄS OCKSÅ:

Hur smart är din hund egentligen?

Russkiy toy – smart liten ryska

 

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu