Hundar är sjusovare

Hundar är sjusovare
Att hundar är riktiga sjusovare vet vi. De behöver mycket mer sömn än vi människor. Men hur mycket sover de egentligen? Och hur mycket bör de sova? 

Det här varierar förstås mellan olika individer, stora hundar har till exempel större sömnbehov än små hundar, men man kan ju konstatera att hundar behöver mer sömn än vi människor.
En vuxen hund behöver normalt sova 12–18 timmar per dygn. En unghund på 6–9 månader behöver ofta sova någonstans mellan 16 och 20 timmar och en valp kan nästan sova hur mycket som helst.

Men precis som vi behöver de en god sömn för att må bra och hålla sig friska. Det sägs att en vanlig anledning till stress hos hundar är just brist på sömn.

Sömnbrist kan leda till att immunförsvaret försämras, att hunden blir känslig för beröring, överreagerar på smärta, blir extra känslig för ljud, har svårt att koncentrera sig och lätt blir irriterad och aggressiv.

Därför är det så viktigt att hunden har sin egen vrå där den kan känna sig trygg och få vila och sova utan att bli störd. Något som inte alltid är så lätt att åstadkomma om man har oregelbundna arbetstider, kanske jobbar skift, eller om familjens små människor gärna vill gulla med sin kompis när den sover som sötast, eller det finns tonåringar i hushållet som dundrar hem mitt i natten eller har vänt på dygnet.

Hur många timmar per dygn sover din hund?

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu