Hundägare – sätt tänderna i en ny hälsorutin!

Hundägare – sätt tänderna i en ny hälsorutin!

Nu när dagarna är fyllda av hemmatid för många hundägare kan det finnas utrymme att vika några minuter per dag åt en ny jättebra rutin – som att regelbundet att borsta hundens tänder. I dagsläget skippar hela 65 procent* av hundägarna att borsta tänderna på sina fyrbenta vänner. Det drabbar hundens tandhälsa och kan på sikt leda till tandlossning. Agria Djurförsäkring ger tips om hur du vänjer hunden vid tandborstning.

 Agrias undersökning visar också att 43 procent av hundägarna tror att man inte behöver borsta tänderna på hundar, men precis som människor bör hundar egentligen borsta tänderna varje dag för att förebygga problem som tandköttsinflammation, plack, tandsten och slutligen tandlossning.

5 minuter gör skillnad

– Alla hundar är värda att få behålla sin tänder högt upp i åldrarna. Det är en ganska liten insats att lägga fem minuter om dagen åt tandborstning, men gör stor skillnad för hunden som slipper tandvärk och får behålla sina tänder, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Vad händer vid dålig tandhälsa?

Det som händer om man missar tandborstningen är att det bildas plack på tänder, tandköttsinflammation utvecklas och det bildas fickor mellan tand och omgivande vävnad. Bakterietillväxt gör att tandens fäste undermineras och infektionen kan spridas till käkbenet. När plack mineraliseras bildas tandsten vilket kan växa till i stora sjok och nästan dölja tanden. En viss del av tandsten som bildas syns inte, utan är dold under tandköttet.

– Det mest effektiva sättet att förebygga tandlossning är att borsta hundens tänder och enklast är att vänja den redan som valp. Komplettera också med regelbunden kontroll hos veterinär för att undersöka mun- och tandstatus, säger Lotta Möller.

Så här vänjer du hunden vid tandborstning

Om din hund är ovan vid tandborstning gäller det att börja försiktigt och sedan successivt öka med någon minut dag för dag. En mjukstart kan vara att sätta en fuktig fingertuta på pekfingret och försiktigt putsa tandraderna uppe och nere. Efterhand som hunden vant sig ersätts fingertutan med en tandborste av lagom storlek. Barntandborstar brukar vara lagom för mindre hundar, medan andra använder vuxentandborstar eller till och med eltandborstar. Om du inte nöjer dig med enbart vatten finns särskild hundtandkräm som smakar gott. Tandkräm avsett för humant bruk är olämpligt för hundar.

Var uppmärksam på symtom

Det kan vara svårt att upptäcka om hunden har ont i munnen. Hunden slutar inte att äta på grund av smärtan utan äter i stället med den sidan av munnen där det gör minst ont. Andra symtom kan vara:

  • Dålig andedräkt
  • Irriterat tandkött
  • Lösa tänder
  • Hunden kliar sig mot munnen
  • Försämrad aptit
  • Problem med att tugga
  • Aggression, irritabilitet och nedstämdhet

*Undersökningen gjordes i samarbete med PFM under 2019. 310 hundägare bidrog med svar.

Källa: Agria

Aktuellt