Hundägare mer attraktiva

Hundägare mer attraktiva

Det här med attraktionskraft är ofta svårt att definiera, vissa har det – andra har det helt enkelt inte. Men en hund bättrar definitivt på chanserna för en flirt, särskilt om du tagit dig an en omplaceringshund.

Det här är inga nyheter, men det är ändå onekligen uppiggande att veta om. Redan 2008 gjorde två franska socialpsykologer ett experiment då en man i 25-årsåldern fick i uppgift att närma sig 240 slumpvis utvalda kvinnor, för att se om han kunde få deras telefonnummer. Hälften av gångerna var han ensam, hälften av gångerna hade han en söt liten hund med sig. Resultatet? Endast 10 procent av kvinnorna lämnade ut sitt telefonnummer till honom när han kom utan hund, men hela 30 procent gjorde det när hunden var med.

Nyligen utförde forskare i samarbete med en djurmatskedja ett likande experiment, men nu via Match.com. 1 210 djurägare som var aktiva på sajten fick svara på 21 frågor online, 60 procent kvinnor, 40 procent män. 72 procent var hundägare, 74 procent kattägare, några hade både hund och katt.

Frågorna som ställdes var till exempel:

• Har du någon gång blivit mer attraherad av en person på grund av att personen i fråga hade husdjur?

• Om du bjuder hem en dejt, har det då betydelse hur ditt husdjur reagerar på besökaren?

• Har det betydelse hur din dejt reagerar på och behandlar ditt husdjur?

• Skulle du kunna dejta någon som inte gillade husdjur?

Resultatet visade att 26 procent av alla män och 35 procent av kvinnorna sade sig bli mer attraherad av en person med husdjur, framför allt om hen behandlade sitt husdjur väl. Det visade sig också att kvinnor var uppmärksamma på hur deras dejt behandlade husdjuret när de kom på besök i hemmet, och därefter bedömde om det var idé att fortsätta bekantskapen.

Svar på viktiga frågor

75 procent av alla kvinnor kunde inte tänka sig att dejta någon som inte gillade deras husdjur, medan män var något mer toleranta; där var siffran 54 procent.

Att ha tagit hand om en hemlös hund eller en omplacering gav bonuspoäng. 64 procent av kvinnorna och 49 procent av männen uppgav att det gjorde en person mer attraktiv.

Katter var inte lika effektiva som hundar när det gällde att bättra på attraktionskraften. När 600 av kvinnorna fick frågan ”Vilket är det bästa husdjur en framtida partner kan äga?” svarade hela 500 hund, och bara 80 svarade katt.

Alltså …

Känns inte som något uppseendeväckande resultat, eller hur? Är man husdjursägare vill man ju gärna träffa någon som tycker lika mycket om de fyrbenta som man själv, som också ser dem som en självklar familjemedlem. Att man kan ta hand om ett djur på ett bra sätt visar också att man kan ta ansvar, har medkänsla och tålamod, vilket förstås är attraktiva egenskaper för de flesta.

Så sträck på dig hundägare, du är attraktiv precis som du är. Men känner du att du vill bättra på oddsen, ta med hunden ut! Studien The Roles of Pet Dogs and Cats in Human Courtship and Dating, är publicerad i Anthrozoös, a Multidisciplinary Journal of the Interactions of People and Animals.

Källa: dogtime.com

Aktuellt