Fler hundar – mindre brottslighet

Fler hundar – mindre brottslighet

Fler hundar i grannskapet innebär ofta mindre brottslighet. ”Tassar på gatan” gör områden säkrare, visar en studie från i somras.

Många hundar i kvarteren innebär färre inbrott. Ja, så när man är ute och letar nytt hus så ska en observera hur många man ser ute på hundpromenad. I en nyligen genomförd studie fann forskare att bostadskvarter med fler hundar hade lägre frekvens av mord, rån och, i mindre utsträckning, grova övergrepp jämfört med områden med färre hundar.

Hundpromenad i bostadskvarteret

”Människor som går ut med sina hundar gör det oftast i sina bostadskvarter”, säger Nicole Pinchak, huvudförfattare till studien och doktorand i sociologi vid Ohio State University. ”De ser när det inte står rätt till och när det finns misstänkta utomstående i området.” 

Studien heter Paws on the Street: Neighborhood-Level Concentration of Households with Dogs and Urban Crime och publicerades i Social Forces. Området man undersökte var i Columbus, USA.

Forskning har tidigare visat att tillit bland grannar är en viktig del för att avskräcka brott. Resultaten av denna studie visade, som förväntat, att bostadsområden med hög nivå av tillit hade lägre nivåer av mord, rån och grova övergrepp jämfört med områden med låg nivå av tillit.

Hundpromenaden gör skillnad

Men bland områden med hög tillit visade de med fler hundar en ytterligare minskning av brottsligheten jämfört med de med färre hundar. Det är hundpromenaderna som är skillnaden tror forskarna.

”Tillit hjälper inte grannskap lika mycket om du inte har folk ute på gatorna som märker vad som händer. Det är där hundpromenaden gör skillnad,” sa Pinchak.

Brottsbekämpande fördel

Och det är därför hundar har en brottsbekämpande fördel framför katter och andra husdjur som inte behöver gå ut på promenad. När människor är ute och går med sina hundar möter de grannarna, stannar upp en stund och pratar. Klappar varandras hundar. Ibland vet de hundens namn men inte ägaren. De lär sig vad som händer i kvarteren och kan upptäcka eventuella problem.

Aktuellt