Hund på arbetsplatsen allt vanligare
Forskning visar att människans bästa vän har en positiv inverkan på en arbetsplats.

Hund på arbetsplatsen allt vanligare

Flera miljoner svenskar äger ett husdjur och det blir allt vanligare att hussar och mattar tar med sina hundar till jobbet i stället för att lämna dem hemma. Det är bra för hundarna men också för arbetsplatsen. Allt fler arbetsplatser tillåter husdjur eftersom de ger en högre arbetsmoral, ökad produktivitet och reducerad stress, visar forskning och studier.

Husdjur har positiva effekter på oss människor. Det gäller både i hemmet och på arbetsplatsen. Allt fler organisationer har insett detta och tillåter husdjur som hundar på jobbet. Animail, Sveriges första djuraffär på nätet, är en sådan arbetsplats. Vissa dagar finns det inte mindre än nio hundar på plats och VD Karl Prytz anser att de positiva effekterna är väldigt tydliga.

– Hos oss har det varit extremt lyckat att ta beslutet att låta hundarna vara med på kontoret. Att studier och forskning visar att effektiviteten och välmåendet ökar på ett kontor där det finns djur kan jag verkligen relatera till. Som ett entreprenöriellt e-handelsföretag har vi alltid en intensiv tillvaro och djuren har en märkbart lugnande inverkan, säger Karl Prytz, VD för Animail.

– Man får perspektiv, skrattar åt något oväntat som händer eller stannar upp och kelar med en hund, så vips har man skapat den där mikropausen som man behövde för att sedan kunna gå tillbaka med ny energi och koncentration. Det löser administrativa problem för de anställda som har hund och tillför samtidigt något bra för resterande anställda, utvecklar Karl Prytz.

Karls tips för den som funderar på att tillåta djur på arbetsplatsen

1.     Ha först en dialog med alla anställda. Precis som att hela familjen ska vara involverad när man köper ett husdjur hem, bör alla anställda tillfrågas. För att det ska fungera måste det vara något alla vill, inte bara enskilda anställda.
2.     Skapa tydliga regler och förväntningar. Tydliggör vilka förväntningar man har på hunden och hur ska den bete sig för att det ska funka. Vänd även på det, vad förväntas av de anställda både kring hur de förhåller sig till sina egna hundar men också andras. Om alla vet vad som gäller är det lätt att göra rätt!
3.     Acklimatisera hunden och se till så att den vänjs in vid att vara på kontoret och känner sig hemma. Det är inte meningen att det ska bli en lekplats som stör arbetsro utan de ska veta sig när det är tid för lek respektive vila
4.     Jobba på hundnivå, ställ krav på hunden snarare än ägaren. På Animail skrivs exempelvis separata kontrakt för varje hund där det tydligt framgår vad som gäller för alla parter.
Kom ihåg att det inte är ett löpande arbete där en dialog krävs med alla parter. Kom ihåg att utvärdera och förbättra både ur de anställdas och hundarnas perspektiv.

Viktigt att sätta tydliga gränser
Innan man tar steget och tillåter husdjur på jobbet finns det ett par saker man bör fundera över och reda ut. Att djuren funkar ihop är en självklarhet och det är i slutändan ägarens ansvar att uppfostra sin hund. På Animail har man inte haft några problem med detta men skulle det uppstå i framtiden ser Karl det som att det är här ledarskapet kommer in.

– Alla hundägare är införstådda med att det är en subjektiv bedömning från ledningen. Det är dock väldigt viktigt att komma ihåg att det genom hela resan ska vara en dialog mellan ledningen och de anställda. Om något inte fungerar så måste man se över varför och försöka hitta en lösning som alla parter är nöjda med. säger Karl Prytz.

Vidare berättar Karl att det är viktigt att man tänker till kring hur man kan anpassa kontoret för djuren. Att hunden trivs på arbetsplatsen och kan känna sig lugn och trygg är precis lika viktigt som att de anställda gör det. Bland annat använder man sig på Animail av specifika galler som ställs ut för att bygga en miljö där hundarna kan vistas och trivas, som samtidigt passar arbetsmiljön.

– Det är inga större förändringar som behövs göras men det är viktigt att man tänker igenom detaljerna i förväg för att säkerställa att förutsättningarna är så bra som möjligt. Ett annat exempel från oss är att ledningen faktiskt bestämmer över arbetsplatserna. Då tar vi med i beräkningen vilken typ av hundar vi har och hur de passar ihop med varandra, förklarar Karl Prytz.

Tillför arbetskulturen mycket
Skulle Animail i framtiden hamna i en situation där man vill tillsätta en specifik tjänst och den person vars kompetens man behöver är allergisk mot pälsdjur alternativt rädd för hundar skulle Karl först göra allt han kunde för att ändå få det att fungera.

Källor kring hur hundar påverkar arbetsmiljön:http://fortune.com/2013/06/21/take-your-dog-to-work-day-is-today-for-real/http://www.duochjobbet.se/halsa/hundar-minskar-jobbstress/Att hunden trivs på arbetsplatsen och kan känna sig lugn och trygg är precis lika viktigt som att de anställda gör det.

– Hundarna tillför så pass mycket i det dagliga hos oss att jag skulle gå väldigt långt för att få det att fungera. Att ge personen ett eget rum exempelvis hade varit en start. I slutändan utgörs företaget dock självklart av personer och inte djur men jag vet att de positiva effekterna hundarna har hos oss är så pass stora att det inte är en förändring jag skulle vilja göra lättvindigt, avslutar Karl Prytz.

Att hunden trivs på arbetsplatsen och kan känna sig lugn och trygg är precis lika viktigt som att de anställda gör det.