Hösten kommer

Midori och Valle. Foto Åsa Jakobsson

Åsas blogg

Hösten kommer

Vinden är det första jag märker av – en dag blåser det liksom friskare. Lite kyligare, men framför allt känns det som ny luft – inte samma gamla återanvända sommarluft. Men tänk vad mycket kul hösten innebär om man har hund!

Nästa detalj är ljuset. Eller snarare avsaknaden. Natten kommer tillbaka. Visst har ljusa sommarnätter sin charm, men ärligt talat – jag sover bättre när det är mörkt ute.

Och så smyger dimman in. Skymning och gryning får en trolsk stämning, dimbankarna ligger på kohagen och över kalhygget.

Jepp! Hösten är på väg!

För mig har hösten alltid varit en period av att GÖRA saker. Gärna nya saker! Starta kurser (både gå och hålla), dra igång projekt, nya jobbmöjligheter trillar in. I höst blir det mycket nosework för mig och Valle, och freestyle/htm för mig och Midori. Och lite rallylydnad.

Nosework med Valle

Nosework är jag riktigt, riktigt ny på, men som många andra älskar jag att det numera finns en sport som passar också hundar som inte riktigt håller för lydnadsrörelser. Valle har bra dagar och sämre dagar, men i noseworken rör han sig precis som han vill och då fungerar hans kropp. Han verkar uppskatta att vara en Hund med ett Uppdrag, och jag är ganska säker på att han skrattar åt min fåniga näsa och min totala oförmåga att göra det han gör – lokalisera doft. Även om jag har ganska dålig koll på vad vi gör så verkar han ha stenkoll! Och njuta av att vara den som styr och ställer och berättar för matte både var skåpet står och var i skåpet någon har gömt eukalyptus.

Onlinekurs i självförtroende

Under sommaren har jag startat upp en pågående onlinekurs om självförtroende för hundar tillsammans med min kollega. Det har lett till mycket tankar på och diskussion runt just trygghet, självförtroende och självkänsla i hundträningen. Det i sin tur har lett till att jag lägger tävlingslydnaden helt på hyllan en period med Midori, och fokuserar på sporter där hon får jobba nära mig. Jag har ÄNTLIGEN insett att hennes grundproblem på tävlingsbanan inte ligger i momenten eller ens helheten – utan i hennes grundtrygghet och hennes självförtroende. Tur att till och med riktigt tjockskallade lydnadsidioter kan ändra sig!

Man måste njuta av en koppelfri promenad! Foto Åsa Jakobsson

Koppelfria hundpromenader

Från och med idag som jag skriver detta, 20 augusti, så kan vi dessutom återuppta våra koppelfria skogspromenader. Det njuter vi av alla tre! Vi har tränat ordentligt under sommaren och är väl förberedda med inkallningar som sitter ordentligt, högt värde runt mig, och skvallerträning på vilt och annat man kan träffa på.

Min tredje hund, gammeltant Mårran, är med stormsteg på väg mot sin sextonde födelsedag. Hennes promenader är korta och fulla av härliga pauser för att ordentligt nosa igenom olika buskar och grästuvor. Med en så gammal hund är varje vecka en bonus att ta till vara och hon är numera enormt bortskämd… Detta var antagligen hennes sista sommar, och jag hoppas på att hon också får en sista höst – hennes favoritårstid.

Så jag ser fram emot hösten med glad förväntan och tillförsikt. Detta kommer att bli en bra höst. Antagligen den bästa hittills.

/Åsa

Åsa Jakobsson är fotograf med varierande uppdrag och onlinekurser genom KelpiePhoto. Hon är dessutom författare – har tidigare skrivit två hundböcker – och ger under 2018 ut boken KLICK – hundfotografering med glädje på Klickerförlaget. Åsa driver en blogg för planering och hundträning med namnet The Creative Kelpie, är lärare på gymnasienivå i hundkunskap och fotografi och är dessutom instruktör genom Glädjeklick. Åsa tränar sina hundar Midiori, Valle och Mårran i allt som är roligt, och tävlar i tävlingslydnad och rallylydnad.

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret