Höst och vinter – förkylningstider

Höst och vinter – förkylningstider

Hundarna går inte heller säkra. De har precis som vi en uppsjö virus och bakterier att fajtas med. Andra sorter dock, så vi smittar inte varandra. Vad gör man om hunden blir förkyld?

Symtomen på förkylning för hundar och människor är desamma. Lite hängiga, snoriga och ibland hosta. Ingen fara om allmäntillståndet inte är i botten. Och precis som för människor är det bara att vänta ut. Om det inte går över, om hunden blir trött eller får feber bör man dock kontakta veterinär.

Kennelhosta

Ihållande hosta kan vara det som kallas kennelhosta. Finns i några varianter, men gemensamt är det långvariga hostandet och att det är rejält smittsamt. Oftast behövs ingen behandling, men håll koll på temperaturen som kan berätta om det håller på att utvecklas till en lunginflammation.

Under hösten är det störst risk att din hund drabbas av kennelhosta. Tänk på att smittan sprids på platser där det vistas mycket hundar. Vaccinera vovven och låt inte din hund dela vattenskål med andra hundar.

De flesta hundar med kennelhosta tillfrisknar utan behandling eller efter behandling med enbart hostdämpande medicin från veterinär. Hunden behöver lugn och ro och ska inte ansträngas under eller direkt efter sjukdomsperioden.

Det är bra att kontrollera temperaturen på hunden dagligen. Om hunden har kvarstående feber eller får feber igen efter några dagars hosta bör man kontakta veterinär. Detsamma gäller om hunden får påverkat allmäntillstånd eller får svårt att andas.

Aktuellt