Hjärtinfarktspatienter som har hund lever längre

Bild Getty Images

Ny forskning

Hjärtinfarktspatienter som har hund lever längre

Strokepatienter och hjärtinfarktpatienter som äger en hund löpte lägre risk att dö under uppföljningen än de patienter som inte hade hund. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.

Att hundägande förknippas med bättre hälsa i Sverige har visats även i tidigare studier. Bland annat vet vi att hundägande är kopplat till lägre dödlighet generellt. Nu visar samma forskningsgrupp återigen vilka hälsosamma effekter en hund har. Hundägare har nämligen bättre överlevnad efter hjärtinfarkt och stroke än icke hundägare.

Så här gick undersökningen till: Forskarna använde information från det svenska Patientregistret tillsammans med Jordbruksverkets hundägarregister och Svenska Kennelklubbens register för att ta reda på om hundägande spelade någon roll för överlevnaden efter en hjärtinfarkt eller stroke. Information om alla patienter mellan 40 och 85 år som haft en stroke eller hjärtinfarkt mellan 2001 och 2012 ingick i materialet.

Tydligast effekt för ensamstående

Forskarna kunde se att hundägande hade ett samband med bättre överlevnad i båda patientgrupperna. Tydligast var effekten för ensamstående hjärtinfarktspatienter. Där löpte hundägarna 33 procent lägre risk att dö än de ensamstående patienter som inte hade hund.

– Vi vet att social isolering och ensamhet är en stark riskfaktor för sämre hälsa och tidigare död. Tidigare studier har visat att hundägare upplever mindre social isolering och har mer interaktion med andra människor. Att ha hund är också en bra motivation för fysisk aktivitet, en viktig faktor i rehabilitering och välmående, säger Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet som lett studien.

Äga hund positivt för hälsan

Det behövs dock fortsatta studier, dessa resultat kan man endast tolka som att äga hund är positivt effekt på hälsan, men för att kunna bevisa hur orsakssambanden ser ut behövs fler studier. Det kan till exempel ha funnits andra skillnader mellan hundägare och icke-hundägare som inte tagits hänsyn till. Med tanke på djurens välbefinnande är det viktigt att tänka på att man bara ska skaffa hund om man känner att man har goda möjligheter och kunskap att ta hand om den på ett bra sätt.

Källa: Uppsala universitet, Publikation Mwenya Mubanga, Liisa Byberg, Agneta Egenvall, Erik Ingelsson och Tove Fall (2019) Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret