Hjälp, min hund vill inte äta!

Hjälp, min hund vill inte äta!

Förr eller senare händer det de flesta hundägare: Vovven vägrar äta. Ibland går det över av sig själv, ibland kräver det besök hos veterinären. Och ibland leder det till ett annat problem – en kräsen hund som bara vill ha delikatesser. Men lugn, vi har lösningen!

1: Man äter när det finns mat

Ett enkelt sätt att testa hundens allvar i att vägra, är att agera som tuffa mattanter i skolmatsalen. ”Ät det som finns när det finns, sedan är det för sent…”.
Ställ ner matskålen som vanligt. Locka på hunden en gång utan att ömka eller tjata. Gå därifrån och koncentrera dig (eller låtsas) på något annat en stund. Efter några minuter går du tillbaka. Har inte hunden ätit ur skålen tar du helt enkelt bort den. Utan ett ord, utan en blick på hunden. Som sagt, man äter när det finns framme. Nu blir det ingen ny mat förrän framåt kvällen.

2: Vänd fokus

Ett skäl till att en hund börjar strula vid maten är att skålen, och hela situationen, blivit laddad. Du undrar och oroar dig, du och halva familjen står och stirrar i nervös väntan på att hunden ska börja äta. Ni trugar, lockar och pockar.
Gör tvärtom, strunta i allvaret kring maten. Vänd allt fokus åt ett annat håll, avdramatisera käket. En frisk hund äter när och om den måste. Ha is i magen och vänta ut hunden.

3: Små givor av ny mat

Samtidigt som du ändrar attityder kring maten för att minska laddningen kan det vara smart att byta foder. Ge den nya maten i små givor i början, kanske halva den vanliga mängden. Då är risken mindre att hunden blir mätt innan skålen är tom, vilket kan öka matlusten nästa gång klockan ringer.

4: En annan hund

Ta hjälp av en hundkompis din hund känner väl. Be den ägaren att inte ge sin hund mat på morgonen. Istället bjuder du på smaklig spis fram på dagen. Koppla din hund en bit bort men inom synhåll och låt den andra hunden äta. När den hunden gått, mätt och belåten, ställer du ner skålen till din hund.

5: Är hunden frisk?

Om du märker andra saker på hunden än att den plötsligt vägrar äta, är det läge för uppmärksamhet. Kolla allmäntillstånd, lyft på läpparna och titta på tandköttet (det ska vara friskt rosa), lyft på skinnet i nacken med ett fingernyp (skinnet ska fjädra tillbaka snabbt). Märker du sådana förändringar handlar det inte om vanlig matvägran, hunden är inte frisk. Det är dags att åka till veterinären.

Vardagsakuten är gjord av Härliga Hunds hundcoach PETER EKESTRÖM. Läs mer om honom på www.dogworks.se