Hjälp, min hund hoppar!

Hjälp, min hund hoppar!

Stor eller liten, alla hundar kan skaffa sig ovanan att hoppa upp på människor, både kända och okända. Men det finns lösningar. En del hundar lär snabbt om, andra kräver mer tid. 

Prova dig fram med våra tips!

1) Agera i tid

Du känner din hund. Du vet hur den ser ut, hur den rör sig, sekunden innan den ska rusa fram och hoppa. Det är då du ska agera, när hunden tänker men inte hunnit göra. Lägg armen framför hundens bröst och framben, kliv in framför, styr undan, bromsa med röst och kropp.      Hemligheten är att läsa hundens signaler. Det finns inte en hund som klarar att maskera de signaler som talar om att den inom sekunder ska göra det den just nu tänker göra. Läs hunden så kan du stoppa innan det händer.

2) Prata med människor

Prata med alla personer du och hunden kan tänkas möta. De som förr eller senare kommer på besök förstås men också grannar, brevbäraren, barnen på gatan, ja så många som möjligt. Det du säger till dem är:

”Det enda sättet att få min hund att sluta hoppa är att du inte ens tittar på den. Ingen uppmärksamhet alls. Låtsas som om min hund inte finns. Minsta signal från dig kan utlösa hoppet. Hjälp mig bli av med problemet!”

Just det, ju mindre fokus en mötande person har på hunden, desto mindre motiverad blir hunden att genomföra ett ”Här är jag, älska mig-hopp”.

3) Avled

Ha något i närheten som kan avleda hundens uppmärksamhet. Godis förstås men också en leksak, ett tuggben eller något annat du vet att din hund gillar. Om du agerar i tid och bromsar hunden så kan du snabbt avleda/belöna med något eftertraktat. Då lär sig hunden ännu snabbare att den vinner på att avbryta tanken på hoppet.

4) En är inte alla

I början måste du jobba på samma sätt hela tiden när hunden tänker hoppa upp på någon, oavsett vem. Annars lär du bara hunden att inte hoppa på vissa personer. Men när ni gjort samma sak med många olika människor så sätter sig kunskapen, då förstår hunden att den regeln gäller för alla.

Din svåraste uppgift är att från och med nu vara konsekvent. Hoppa är lika med alltid fel. Annars lär sig hunden att det är förbjudet ibland men okej då och då.

Text: PETER EKESTRÖM. Läs mer om honom på www.dogworks.se

Aktuellt