Hjälp, min hund biter sönder saker

Hjälp, min hund biter sönder saker

Det här är jobbigt. Hunden smiter in i garderober och under hallbänkar, in i tvättstugan och sovrummet. Den snor med sig saker och tuggar metodiskt sönder allt.

1. Ta bort möjligheten

Är problemet stort gäller det att ta bort risken för att det händer. Stäng dörrar, göm undan saker eller begränsa med kompostgaller.
När det är gjort är det dags att börja jobba med hundens beteenden.

2. Ge alternativ

Får hunden verkligen vad den behöver i form av både fysisk och mental aktivering? En hund som är tillfredsställd i sinnet är lugn. Den har inga skyhöga förväntningar på att ”det måste hända något”.

Gå upp tidigare på morgnarna så att hunden får en rejäl promenad. Aktivera också hunden under den promenaden. Låt den spåra, söka, hoppa, balansera eller vad som helst.

Ge också hunden något att tugga på. Något som håller länge.

3. Ett nej är ett nej

Träna in en broms ordentligt. Lär hunden att när du säger Nej, då är det nej som -gäller. Men det fina är att när hunden lyssnar på din broms, ditt Nej, så visar du den ett alternativ – ett tuggben, en lek, en promenad eller en stunds mys och kel, något som gör hunden glad och uppmärksam på dig.

4. Rigga skarpa lägen

När du gjort allt det en tid är det dags att rigga i verkligheten. Plötsligt är dörren öppen in till ett rum där hunden -tidigare ofta smet in, stal och tuggade. Och på golvet ligger massor med lockelser!

Du är hela tiden med på noterna utan att hunden inser vilken koll du har. Och du agerar direkt så fort hunden närmar sig det förbjudna. Du är så snabb att hunden tror att du är tankeläsare. Du bromsar med ditt nya Nej och belönar med dina nya initiativ.

5. Fortsätt träna

All lydnad hos en hund är färskvara.

Du behöver upprepa den här träningen ibland. Var uppmärksam på utvecklingen och undvik att bjuda på för många lägen då det kan hända igen.

 

Aktuellt