Hjälp, hundslagsmål! Vad gör jag?

Hjälp, hundslagsmål! Vad gör jag?

Ibland kan det vara svårt att avgöra. Är det en lek, eller har det övergått till slagsmål? Bild Getty Images.

Att förhindra att slagsmål börjar genom att känna sin hund och studera signalerna. Samt att man undviker okända hundar, det är förstås det optimala. Men ibland kan, trots allt, slagsmålet bli ett faktum, till exempel om en lös hund kommer farande.

Hur gör man då för att få dem att sluta slåss? Klassikern att hälla kallt vatten på dem, eller spruta med vattenslang, fungerar ofta, men det är ju inte alltid man har en hink vatten med sig på promenaden.

Här är några fler metoder att ta till om det blir skarpt läge:

En del hundar kan komma av sig om man ryter till ordentligt, medan andra bara blir mer upphetsade. Störst chans att lyckas med ett ”Gå till din matte!!” eller liknande med hög, grov röst och då du själv gör dig stor och farlig, har du innan den attackerande hunden kommit fram. En försvarsspray utformad just för att avskräcka hundar kan också fungera i det här läget.

Om det bara är den ena hunden som attackerar och den andra försöker fly eller bara försvarar sig kan det räcka med att man lyfter bort eller håller fast den attackerande hunden. Enklast att få grepp är det förstås om hunden har en sele. Att själv ta till våld och slå hundarna får ofta motsatt effekt. Är de riktigt upphetsade känner de heller inte smärta.

Att lyfta båda hundarna i bakbenen, så de förlorar balans och kommer av sig, är också ett gammalt knep. Här är det viktigt att man inte drar i sär hundarna utan låter dem släppa själva. Om de fortfarande biter fast i varandra kan det orsaka stora skador. Att lyfta bara den ena hunden fungerar inte om båda är lika involverade i slagsmålet, då blir det bara så att den ena får underläge.

Tänk säkerhet vid hundslagsmål

Är du ensam och din hund blir attackerad kan en lösning vara att du binder din egen hund och sedan koncentrerar dig på att få bort den andra hunden.

Att bända upp käkarna med hjälp av en pinne eller liknande kan fungera om hunden inte är alltför stark. En hund som verkligen inte ger sig kan man ”strypa” lufttillförseln på med halsbandet.

Det är lätt att bli desperat i en sådan här situation, men försök tänka på din egen säkerhet också.  Att använda fötterna för att fösa, eller i värsta fall sparka, bort en attackerande hund är ofta säkrare än att gå in med händerna. Försök hålla dig lugn och fokuserad.

Tänk också på att ofta när hundar ryker ihop är det inte så farligt som det låter. Det är mest ett spel för gallerierna med morrningar, bett i luften och är över på några sekunder. Det kan till exempel vara en äldre hund som tillrättavisar en yngre, en hund som säger ifrån för att den inte mår bra eller om en hanhund nosar alltför intensivt i baken på en tik som med all rätt då säger ifrån. I de lägena gör du bäst i att låta hundarna sköta det själva.

Efter ett slagsmål

Känn alltid igenom din hund noga om den varit i bråk. Tvätta småsår och kontakta alltid veterinär om hunden fått djupa jack eller andra större skador. Tänk på att allt kanske inte syns utanpå. Finns det risk för att hunden fått inre skador eller om den beter sin annorlunda – om den till exempel inte vill äta kan den ha fått en tandskada – ta det säkra före det osäkra och sök vård.

Följ oss på Facebook, så missar du inga tips från Härliga Hund.

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret