Hittills har 43 hundar dött

Från 1 oktober 2019 är det fritt fram för hundar som bor i Norge att tävla i Sverige igen.

Uppdatering onsdag 25 september

Hittills har 43 hundar dött

Här följer senaste nytt om de sjuka hundarna i Norge, med uppdateringar från idag, den 25 september. Detta är den absolut färskaste rapporten från Mattilsynet, motsvarande Jordbruksverket i Sverige.

Norska Mattilsynet har sedan tisdag fått in sex nya rapporter om hundar med liknande sjukdomssymtom. Fallen kommer från Vest-Agder (2), Nordland, Hedmark och Akershus (2). Detta är fall som har rapporterats direkt till Mattilsynet och inte som feedback via undersökningen som skickats till veterinärer. Hittills har uppskattningsvis 43 hundar med liknande symtom på sjukdom dött.

90 hundraser med liknande symtom

Den norska livsmedelssäkerhetsmyndighetens undersökning visar att nästan 90 olika hundraser har haft liknande symtom. Det är viktigt att komma ihåg att diarré är ett ganska vanligt symptom hos hundar, men ofta inte med lika akut sjukdomsförlopp och med lika stort allvar som dessa. Det är inte alltid smittsamt och fallen kanske inte är sammankopplade. Därför kan alla rapporter om hundar med blodig diarré inte sättas i sammanhang förrän vi vet vad sjukdomen faktiskt orsakas av.

Ytterligare arbete görs för att bearbeta information från undersökningen, samtidigt som nya svar kommer in. Det pågår ett omfattande arbete med att systematisera data om hundarna som rapporteras med dessa symtom. Mattilsynet i samarbete med Veterinärinstitutet följer flera spår i hopp om att hitta orsaken till de många fallen av sjuka och döda hundar på sistone.

Sammanfattning av vad man vet hittills

Man har fått information om sjukdomsfall med liknande symtom från alla län i landet. Det pågår ett aktivt samarbetat med Veterinärinstitutet, NMBU Veterinärhögskolan och veterinärkliniker för att få information om sjukdomsfall genom en undersökning som har skickats till veterinärer. Veterinärer skickar också in prover från sjuka hundar, och flera döda hundar har obducerats. Det är en omfattande och tidskrävande uppgift att systematisera information om de sjuka hundarna och hitta kopplingar mellan fallen. För närvarande söks det efter möjliga orsaker, till exempel virus, bakterier, svampar och parasiter.

Ökning av fall från 20 augusti

– För närvarande finns det som sticker ut, eller en gemensam nämnare, mellan fallen när det gäller ålder, ras, utfodring, kontakt med andra hundar, områden och liknande, förutom att många av fallen är från vissa län i östra Norge.

– Preliminära svar indikerar en ökning av sjukdomar med blodig diarré hos hundar från cirka 20 augusti i år. Det verkar nu som om antalet fall är på väg att minska. Det finns emellertid viss osäkerhet om detta, eftersom det kan finnas saknade eller försenade rapporter till norska Mattilsynet och veterinärinstitutet.

Bakterien Providencia alcalifaciens påvisad i tolv fall

– De första utvärderingarna av undersökningen visade att i de flesta fall där flera hundar lever i samma bostad, att bara en hund har blivit sjuk. Detta kan indikera att en möjlig sjukdom inte är speciellt smittsam mellan hundar.

– Veterinärinstitutet har obducerat 15 hundar som alla visar samma tecken på blodig tarminflammation. Bakterien Providencia alcalifaciens har hittills påvisats i tolv av dessa. Bakterien Clostridium perfringens har detekterats hos flera hundar. För närvarande kan vi inte säga om detta är orsaken till symtomen.

– Veterinärinstitutet och den norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten tror att vi kan utesluta flera möjliga orsaker: Parvovirus, circovirus, coronavirus, Giardia och Cryptosporidium-parasiter, mjältbrand, EHEC, harpest (tularemia), valpsjukdom, bakterierna Campylobacter och Salmonella, jäst och förgiftning och giftig svamp och gift (inkluderar inte alla typer av gifter som kan förekomma naturligt). Algförgiftning och fästingburna sjukdomar är också osannolika.

(Texten är en översättning från norska Mattilsynet, publicerad den 25 september)

Läs mer här:

https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/Pagaende_sykdomsutbrudd_hos_hund/

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret