Kul trix

Hitta rätt snöboll

Hitta rätt snöboll

Hundens doftsinne är fantastiskt. Den kan urskilja en snöboll som just du har tagit i från alla andra snöbollar omkring er. Att lära hunden söka upp din doft på en snöboll är en kul aktivering.

Rulla en snöboll utan vantar. Håll fram den till hunden och belöna så fort den visar intresse för snöbollen. För varje repetition sänker du handen tills snö­bollen ligger på marken. Håll ­handen precis ovanför snöbollen och låt hunden nosa på den. Öka avståndet mellan hand och snöboll successivt. Målet är att hunden ska söka upp snöbollen och nosa på den även om du står upprätt bredvid.

Rätt snöboll

När hunden klarar det, kastar du i väg snöbollen en bit, så hunden måste gå bort från dig och nosa på den. Beröm så fort hundens nos träffar snöbollen! Öka avståndet mellan dig och snöbollen.

När hunden vet vad den ska göra lägger du dit en snöboll till, som någon annan har gjort, eller du med plasthandskar på. Markerar hunden fel snöboll gör du inget, men går den till rätt kör du full belöning!

Börja med kommandot

Lägg till fler doftfria snöbollar som störning och låt hunden få anstränga sig för att hitta rätt. Lägg på ett kommando som betyder ”hitta min snöboll”. När kommandot sitter kan du börja lägga ut alla snöbollar utan att din hund ser. Då blir övningen ännu svårare.

Se om din hund gör något särskilt när den har hittat rätt snöboll. Den kanske biter i den, krafsar på den, fryser nosen mot den, apporterar den eller tittar upp på dig och talar om att den har hittat rätt. Belöna det beteendet – det blir hundens sätt att markera för dig att den har hittat rätt. 

Här hittar du fler kul tips:

Pang – och ligg kvar!

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret