Hitta höstformen med hunden!

Hitta höstformen med hunden!

Blev det lite för mycket slappande i sommar? Så här hjälper du din hund (och dig själv) att komma i trim igen!

Semester och varma dagar, då är det lätt att lägga rutinerna åt sidan och välja horisontalläge i solstolen framför en hurtig skogspromenad. Inget fel i det, men har din hund blivit flåsigare eller lagt på sig under sommaren är det dags att göra något åt det nu.

Precis som vi människor mår hunden bra av varierad träning. Om det inte blivit för kallt i vattnet är simning toppen. Gillar din hund att apportera funkar det fint att låta den hämta saker som du kastar i vattnet.

Att springa fritt i skogen är också utmärkt träning för hunden. Variera terräng och underlag och våga lämna stigen. Mjuka underlag, som mossa och sand, ger mer träning än hårda. Funkar det inte att ha hunden lös kan du använda en lång lina istället för koppel.

Passa på att utnyttja backar som träningsverktyg när ni är ute. Släng till exempel upp en apport för en slänt och låt hunden hämta flera gånger. Eller locka hunden att hoppa upp på stora stenar och nedfallna trädstammar. Det tränar explosivitet, styrka och balans.

Då och då kan hunden få följa med på en cykeltur. Men att springa på hårda underlag sliter också på leder, senor och ligament, så överdriv inte. Kanske tycker din hund om att dra. Skaffa en sele och ett elastiskt koppel och låt den dra både dig och cykeln. Det ökar både flås och muskelmassa.

För att inte hunden ska bli skadad eller få ont är det viktigt att värma upp och varva ner i samband med hårdare träning. Gå en koppelpromenad i 10–15 minuter innan ni sätter i gång och avsluta på samma sätt. Tänk också på att låta det gå två dygn mellan de tuffa passen. Ägna de stillsammare dagarna åt mentala utmaningar och lugna promenader.

Sist men inte minst, du känner din hund bäst och vet vad den klarar. Utmana den gärna, men ta hänsyn till ålder och hälsotillstånd när du lägger upp träningen.

Nyhetsbrev

ANNONS

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?