Hemma hos hundkonstnären

Hunden Faris ­stiliga kråskrage har Erik sytt själv.

Hemma hos hundkonstnären

Hur fångar man en hunds själ? Konstnären Erik Hedin vet. Hans hundporträtt får ägarna att smälta. Och nu tar de fyrfota vännerna plats i finsalongerna.

När Erik Hedin började måla hundporträtt trodde han inte att det skulle hålla så värst  länge. Det är väl bara hundtanter som vill ha sina hundar förevigade på en tavla?

erik2

Nu har han hållit på i nästan tio år och efterfrågan fortsätter. En dam som beställde ett av de första porträtten grät och sa: ”Du har fångat hundens själ”. Då förstod Erik att han var något på spåren. När Erik får höra att han är begåvad svarar han snabbt: ”Nej, det är hårt arbete i många år.” Han menar att man måste kunna förmedla känslan som är så viktig för hundens ägare att uppleva när tavlan är färdig: ”Det är ju min hund”! Kanske så små detaljer som hur några hårstrån i pälsen ligger eller glansen i hundens ögon.

erik5

Erik Hedin fick med tre hundteckningar till vårutställningen på Liljevalchs. Favoritrasen är inte helt otippat vinthundar som egna hunden Fari, och skisserna är av vinthundar. Enkla hundskisser i finrummen, passar det verkligen? Ja då, det passar utmärkt.

erik32 

Fransk bulldogg
Den svarta franska bulldoggen Alice är den fina hund vars porträtt hänger på Garbo Interiors i Stockholm. Erik gör hundporträtt på beställning. Det tar cirka en månad och kostar mellan 4 000 och 10 000 kronor.

erik4

Welsh springer spaniel
Hunden Lokes matte beställde fyra porträtt på en gång av sin älskling. Produktionen tar ju sin tid och det är noga med detaljerna.
Welsh springer spaniel-matten hade sett ett annat hundporträtt som Erik hade gjort och bestämde sig på stående fot för att ge honom uppdraget att föreviga Loke.

Här hittar du Erik Hedins sajt om du blir sugen!

Kanske vill du också läsa:

7 nyttiga grönsaker för din hund

Hjälp, jag har en rymmare

Hjälp, min hund hoppar! 

Här kan du köpa senaste numret av Härliga Hund.

OMS15_06_LITETNyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Huggorm och djävuls-Koi

Våra experter

Vanliga frågor om valp

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…