HEJA NICKE – Årets bragdhund!

HEJA NICKE – Årets bragdhund!

Årets bragdhund är 8-årige labrador retrievern Nicke, som larmade husse när valpen Bosse hade bitit sig fast i en strömförande elkabel. Tack vare Nickes rådiga ingripande kunde husse Johan Pedersén få loss Bosse, som efter livräddande insatser återhämtade sig.

Det var en fredag i oktober som Johan Pedersén från Ljusterö var i lägenheten i Stockholm för att röja ut byggsopor tillsammans med sina barn. För att kunna arbeta i fred stängde Johan in Nicke och Nickes egen valp Bosse i en del av lägenheten. Vad han inte visste var att byggarbetarna som renoverade lägenheten hade lossat på kontakterna utan att bryta strömmen.

– Plötsligt for Nicke ut genom de stängda pardörrarna och började dra mig i handen, berättar Johan. Han är annars väldigt lugn så det var tydligt att något hade hänt.

Valpen krampade

När Johan kom in i rummet såg han valpen Bosse ligga och krampa med käkarna hårt låsta runt kontakten. Han hade bitit runt kontakten och kortslutit elen med tungan. Eftersom det var ett gammalt hus var kontakterna inte jordade och då heller inte kopplade till någon jordfelsbrytare så Bosse fortsatte få el genom kroppen tills Johan lyckades bända upp käkarna och få loss honom.

– Jag fick själv stötar när jag försökte få loss honom men det är ju inget man hinner tänka på just då, fortsätter Johan.

Årets bragdhund Nicke med sonen Bosse och ägaren Joghan Pedersén vid det strömuttag som nära kostade Bosses liv. Foto: Urban Brådhe

Hjärt- och lungräddning

När Johan fått loss Bosse var han livlös så Johan påbörjade hjärt- och lungräddning och efter någon minut slog han upp ögonen. Efter ytterligare fem minuter började han att röra på sig. Dagen därpå var han sig själv igen med undantag för ett brännmärke på tungan.

– Nicke är väldigt omhändertagande och verkar vara en klok hund, menar Johan. Och den här gången räddade han troligen livet på sin egen son.


Prisutdelning på MyDog i Göteborg

I vanliga fall får Årets bragdhund ta emot sitt pris på Stockholm Hundmässa. Men eftersom den ställts in på grund av pandemin kommer Nicke och Johan att få ta emot sitt pris på MyDog 6–9 januari 2022 på Svenska Mässan i Göteborg. Prisutdelningen sker tillsammans med Årets polishund, Årets narkotikasökhund och Årets sociala tjänstehund. Nicke får ett smaskigt ben, ett vackert diplom och ett års hundfoder från Royal Canin samt en skön bädd från Bia Bädden. Agria Djurförsäkring skänker 20 000 kronor som går till en organisation som pristagaren väljer. Årets pristagare har valt att skänka pengarna till VOOV Veterinär Omsorg Om Våldsutsatta, som förmedlar jourhem för djur så att våldsutsatta, oftast kvinnor, ska kunna fly utan att oroa sig för djuren.

Källa: SKK

Aktuellt