Schäfertiken Flexi räddar liv med sitt blod

Schäfertiken Flexi räddar liv med sitt blod
Schäfertiken Flexi älskar att åka till djursjukhuset i Strömsholm. Hit kommer hon för att ge blod. Att det är en insats som kan rädda livet på andra vet inte Flexi – hon tycker det är härligt med alla snälla människor och godis.

Redan innan bilen stannat på parkeringen ställer sig Flexi upp i sin bur där bak, gnyr och viftar på svansen. Hon vet vad som väntar: många snälla människor och ett grisöra.

– Egentligen skulle Flexi ha blivit polishund, men hon visade sig ha för dåliga höfter. Nu hjälper hon till på det här sättet i stället, säger husse Sven-Erik Eriksson innan han, Flexi och matte Pia går in i undersökningsrummet där veterinären Lotta Öhman och biomedicinska analytikern Marie Werbelow väntar.

I två år har den fyraåriga schäfertiken kommit hit till Strömsholm var tredje månad. Inte för att få grisöron, utan för att ge blod. Flexi är en av de ungefär femtio hundar som förser djursjukhuset med blod till den blodbank som gör att man kan rädda livet på hundar som råkat ut för allt från ormbett till trafikolyckor eller livshotande blodsjukdomar.

Det blod som Flexi gett kommer nu att centrifugeras för att sedan delas upp i två olika beståndsdelar: plasma, som kan ligga i frysen i ett år; och röda blodkroppar, som håller i kylen i fem veckor.

– De röda blodkropparna används till hundar som fått blodbrist, till exempel av en akut blödning eller blodsjukdom. Plasman används så här års ofta till hundar som blivit ormbitna, men även till andra akuta tillstånd där kroppen går i chock, berättar Marie.

Hundar har liksom människor olika blodgrupper. Flexi har DEA 1.1 negativ, vilket är den mest användbara och kan jämföras med blodgrupp noll hos människor.

Kan din hund bli blodgivare?

För att en hund ska kunna ge blod måste den:
Väga minst 28 kilo.
Vara fullt frisk och inte stå på -kontinuerlig medicinsk behandling.
Vara född i Sverige, samt inte ha rest (eller ha planerad resa) utomlands.
Inte ha haft valpar eller vara tänkt till avel (gäller tikar).
Inte haft antikroppar mot fästingsjukdomen anaplasma (förr känd som ehrlichia).
Vara lugn vid hantering.
Vara mellan 1 och 4 år vid första tappningen.
Kunna komma till djursjukhuset regelbundet.
Flera djursjukhus i landet behöver blodgivarhundar, ta reda på om det finns behov vid det djursjukhus du bor närmast.

blodgivare2

Belöningen! Äntligen får Flexi sitt grisöra och tuggar nöjt i sig det.

Länkar:
stromsholmdjursjukvard.se
www.djursjukhusen.se
www.evidensia.se
www.ostersundsdjursjukhus.se

 

Aktuellt