Har du koll på vilka vacciner din hund bör ha på dagis?

Har du koll på vilka vacciner din hund bör ha på dagis?

Senaste året har fler människor än någonsin skaffat hund, och i Sverige har vi nu över en miljon hundar. Med pandemin öppnades en möjlighet som för många inte tidigare funnits. Med mer arbete hemifrån och mindre sociala sammanhang, kunde den där efterlängtade hundvalpen inkluderas i familjen. Jag har själv utökat familjen med ytterligare en hund, en liten shetland sheepdog som lyssnar till namnet Skye.

Valptiden är verkligen magisk på många sätt, och jag har i tidigare blogginlägg sagt att det är en tid jag verkligen kan sakna. Nu är jag mitt i den med Skye, och även om den är förtrollande på många sätt så är det också en tid av konstant vakande, träning, bus – och planering inför framtiden. Var ska hunden spendera sina dagar när du behöver återgå till dina ”vanliga” arbetsrutiner och kanske inte längre kan arbeta hemifrån varje dag? Eller när studietiden är över och det är åtta timmars arbetsdagar som gäller? Det finns många bra lösningar för hundarnas vardag idag och jag hoppas att varje hundägare har tänkt över detta innan en valp välkomnas i familjen. Kanske har din hund fått plats på ett hunddagis eller så har du en granne eller släkting som gärna tar sällskap av hunden medan du är på arbetet. Jag är också övertygad om att vi kommer ha betydligt fler kontorshundar som sprider arbetsplatsglädje framöver!

Nya doser

Innan du placerar din hund på hunddagis, hos en dagmatte/husse eller tar med den till arbetsplatsen så är det viktigt att ha full koll på de vaccinationer som din hund har fått och om det kanske är dags att uppdatera eller komplettera med ytterligare vaccin. Det vaccin din hund fick som valp behöver följas upp med regelbundna vaccinationer under resten av hundens liv för att den ska ha ett fullgott skydd. I Sverige bör alla hundar vaccineras mot parvo, valpsjuka och smittsam leverinflammation – dessa brukar benämnas basvaccinationer. Efter valpvaccinationerna behöver din hund en ny dos av dessa vacciner minst vart tredje år.

Rekommendationer

Utöver basvaccinationerna rekommenderar vi veterinärer att du låter vaccinera din hund mot kennelhosta om den vistas i miljöer där den kommer i nära kontakt med andra hundar. Som namnet antyder så är det en sjukdom som oftast sprids i hundrika miljöer så som hunddagis, hundgårdar, på kennlar, hundpensionat, utställningar och kurser. Kennelhostevaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd mot sjukdom men vaccinerade hundar löper mindre risk att bli svårt sjuka om de infekteras. Vaccination mot kennelhosta behöver göras årligen för bästa möjliga skydd.

Världen öppnar upp

När världen öppnar upp igen och vi dessutom kan återgå till att resa på en weekend, charter eller långresa så är det för många självklart att hela familjen, inklusive hunden, ska följa med. Planerar du att semestra med din hund så är det viktigt att vara påläst på vilka regler som gäller för respektive land. Gemensamt för så gott som alla länder är att det är krav på att hunden är rabiesvaccinerad för att få resa in i landet. Vikten av att respektera och följa dessa regler kan inte nog betonas.

Rabies = 100 % dödlighet

Den 28 september infaller World Rabies Day, ett initiativ som uppmärksammar just den dödliga sjukdomen rabies. Dagen instiftades 2007 och sammanfaller med Louis Pasteurs dödsdag. Han tillsammans med kollegor utvecklade det första effektiva rabiesvaccinet. I Sverige är vi förskonade från utbrott av rabies och har varit fria från smittan sedan 1886. Därför är det en sjukdom som ofta glöms bort men som är oerhört viktig att vi aktivt hjälps åt att hålla borta. Sjukdomen har en hundraprocentig dödlighet för den som smittas och utvecklar symptom. Smittan finns hos landlevande däggdjur i stora delar av världen och orsakar tiotusentals dödsfall bland människor varje år. Den är vanligast förekommande i Afrika och Asien men förekommer även i Europas östra delar. Ovaccinerade hundar som förs in i Sverige från länder där rabies förekommer riskerar att medföra smittan till vårt land. Detta gäller även unga valpar!

Få råd för din hund

Att sköta hundens vaccinationer genom hela livet, är en viktig insats för både din och andras hundar. Jag vågar säga att de flesta hundägare förstår vikten av att vaccinera hunden när den är valp, men att hunden behöver fylla på sitt vaccinationsskydd under livet är det nog många som inte vet. Din veterinär kan ge dig individuella råd för just din hund.

Låt oss nu hoppas att vi går en ny tid till mötes när vi alla är vaccinerade, där vi kan resa och umgås igen utan restriktioner.

Sandra Douglas, chefsveterinär AniCura Sverige

Sandra Douglas är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 15 år och är specialist på hund och katt. Sandra brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.