Har du koll på knoppen?
Vad är MH och BPH

Har du koll på knoppen?

”Känd mental status”, genomfört MH och BPH är uttryck man kan stöta på när man letar efter rätt valp. Vad innebär termerna, vad säger de om valpens föräldrar och varför är det viktigt?

Text Jasmine Öhlin Foto Getty Images

MH står för Mentalbeskrivning Hund och BPH för Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund. ”Känd mental status” innebär att en hund genomfört något av de två testen. Testerna syftar till att beskriva hur hunden reagerar och beter sig i olika situationer. MH är främst kopplat till bruksarbete och därmed brukshundar medan BPH är framtaget med inriktningen ”hunden i samhället” och för alla raser.

Testerna likvärdiga

MH består av tio moment och BPH består av åtta moment. Exempel på moment är föremålslek, interaktion med främmande person och överraskning. Skott är ett valfritt moment på båda testerna. I sin helhet tar varje test ungefär 30-45 minuter att genomföra och testledaren beskriver hunden utifrån ett protokoll. MH görs i kuperad terräng och BPH på en öppen, plan yta. Båda testen kan göras av alla hundar som är äldre än tolv månader och registrerade i SKK, eller har tävlingslicens genom SKK. De båda testerna är i huvudsak likvärdiga, även om de ser lite olika ut.

MH och BPH ger viktig information

– Många hundägare väljer att genomföra båda två för att kunna jämföra resultaten, berättar Inga Lill, sm arbetar som MH- och BPH-beskrivare. Inget av testen är egentligen ett test i sin rätta bemärkelse, hunden blir varken godkänd eller underkänd.

Flera beteenden som momenten testar har genom forskning visat sig ärvas i hög grad, därför används resultaten av beskrivningarna som underlag i avel. För valpköpare kan MH eller BPH därför ge mycket viktig information om föräldradjuren, information som annars kan vara svår att få reda på när man träffar dem i sin trygga hemmiljö. Bär de på några rädslor? Är de ljudkänsliga? Kan de glömma sådant som varit obehagligt och gå vidare? Är de socialt ängsliga? Hur leker de, söker de samarbete eller leker de helst själva är några av frågorna man får svar på genom att läsa resultatet från ett test.

Här kan du göra testerna

MH genomförs av Svenska Brukshundsklubben (brukshundsklubben.se) och BPH av Svenska Kennelklubben (skk.se). Mer information om respektive test, var man hittar dem, hur man läser av dem och hur man går tillväga om man vill genomföra ett test tillsammans med sin hund finns på respektive hemsida.

Vill du läsa hela artikeln om MH och BPH ska du läsa det senaste numret av Härliga Hund, nr 1/2020. Varför inte börja prenumerera? Det kan du göra här!

Jag vill veta mer om prenumeration på Härliga Hund.

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Själens rehabilitering  

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vill du få hjälp av Härliga Hunds hundcoach Fredrik?