Koll av hundöra

Öronproblem som bakterier, svamp, öronskabb, allergi och skador på öronen är vanligt och kan orsaka mycket obehag, smärta och kan även ge bestående men. Ta för vana att kolla hundens öron varje vecka.

Har du koll på hundens ÖRON?

Det är lätt att tro att hundars öron är precis som människors, och visst stämmer det till stor del. Men det skiljer sig ändå en del,  så här en kort lektion i hur hundens öron fungerar och hur du på bästa hand ser till att din hund slipper öronproblem.

Till skillnad från människoörat som har en rak hörselgång, är hundens inneröra format som ett ”L”. Det börjar alltså rakt, men svänger sedan i 45 graders vinkel inåt. Och just i den här svängen kan lätt smuts och bakterier fastna. Det är förstås bra att smuts utifrån inte så lätt når trumhinnan, men det kan också bli tvärtom, att smuts och bakterier fastnar inuti örat.

Öronproblem

Det är inte alltid enkelt att upptäcka när din hund har öronproblem. Om den skakar på huvudet och kliar sig, eller det luktar illa ur örat är det lätt att förstå att det är något som inte står rätt till. Men hunden kan faktiskt frenetiskt börja slicka på en tass, skaka hela sig eller bara vara allmänt låg och lättirriterad, eller plötsligt omotiverat börjar fälla extra mycket hår, som symptom på öronproblem.

Även om hunden inte verkar ha problem bör du kolla öronen på den åtminstone varje vecka. Detta är särskilt viktigt om hunden badar mycket, vilket kan ge exempelvis svampinfektioner. Fästingar brukar också trivas bakom och runt öronen, ytterligare ett skäl att hålla koll sommartid!

Fina öron

Ser öronen fina och rena ut och inte luktar illa, ska du inte göra någonting. Att håll på och tvätta i onödan kan då istället förstöra den naturliga balansen. Men ser öronen ut att behöva en lättare rengöring kan du torka ur ytterörat med en torr bomullspad eller liknande, det kan du gärna göra efter bad också.

Behövs en större rengöring finns receptfria medel på apoteket, till exempel Epi-Otic som är antiseptisk och löser upp vax. Det kan du både torka med eller så fyller du örongången med vätska, masserar och sen låter hunden skaka ut vätskan och torkar rent. Använd INTE bomullspinnar/tops som kan skada hörselgången, och inga andra vätskor än de som är avsedda för just hundöron.

Använd int etops för att rengöra hundens öron

Använd inte tops för att rengöra hundens öron.

Öronvård är inte alltid en favoritsysselsättning för hunden, ladda med tålamod och favoritgodis. En vän som kan hjälpa till att hålla upp ett hängande öra eller locka med godis är heller inte så dumt att ha. Tvinga inte hunden, och skäll inte på den om den krånglar, då blir det troligen ännu värre nästa gång. Det är också lättare att du gör illa hunden om den stretar emot.

Hängöron

Några raser som oftare får öronproblem är de med långa hängöron som till exempel cavalier king charles spaniel, basset, blodhund, afghanhund, springer spaniel, cocker spaniel, tax, shih tzu, bullmastiff, beagle, med flera.

Har din hund återkommande öronproblem, värk, klåda, dålig lukt ur öronen eller verkar plötsligt höra dåligt, kontaktar du förstås veterinär.

 

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

En cancerdiagnos behöver inte innebära slutet

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken om Molly – den fyrbenta detektiven