Har du en valp under 16 veckor? Anmäl dig till projektet ”Mitt liv med hund”

Har du en valp under 16 veckor? Anmäl dig till projektet ”Mitt liv med hund”

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, efterlyser hundägare som vill delta i forskningsprojekt ”Mitt liv med hund”, där valpar och deras ägare följs genom livet för att få fram ökad förståelse för hur olika faktorer påverkar hund och ägare.

Genom att samla in information från hundägare och följa dem vill man få en ökad förståelse för hur olika faktorer, såsom livsstil, arvsanlag, hälsa och beteende, påverkar hund och ägare och forskarna hoppas att man genom projektet ska kunna leda till att förbättra hundars och människors välfärd.

Ser på relationen

Relationen mellan hund och ägare kommer särskilt att studeras. Hunden ses ofta som en familjemedlem, och som ägare bistår man med trygghet och stöd. I projektet studeras hur denna relation utvecklas och vad som kan vara avgörande för kvaliteten på relationen.

Ägarens hälsa

Hunden kan också vara en källa till trygghet och stöd för oss människor, och många finner i hunden en bundsförvant och en lekfull träningskompis. Inom projektet kommer även hundägandets effekter på ägarens fysiska och psykiska hälsa att studeras.

Enkätundersökning

Therese Rehn, forskare och projektledare på SLU, har tillsammans med sin expertgrupp sammanställt ett antal enkäter som hundägare ska svara på. En länk för att läsa mer om forskningsprojektet och att anmäla ditt intresse att delta hittar du här

 

OBS: Din valp får inte var äldre än 16 veckor vid anmälan och du som ägare måste vara 18 år fyllda för att delta i projektet.

 

Källa: SLU

Aktuellt