Har din hund svårt att komma till ro? Så löser du problemet!

Har din hund svårt att komma till ro? Så löser du problemet!

Vissa hundar har väldigt svårt att komma till ro – även hemmavid. De vankar runt, byter rum, följer efter sin ägare, byter sovplats och tycks aldrig hitta den optimala platsen att vila på.

För en hund som har svårt att bli lämnad ensam kan det dessutom blir extra svårt om den inte har ett tryggt ställe där den gillar att sova. Etologen och hundinstruktören Emma Almquist tipsar här om hur du kan få bukt med problemet.

Emmas förslag på berikning:

Ge hunden fler möjligheter till var den kan ligga och även hur: Vill den ligga högt? Svalt? Bädda? Ligga i en koja?

– Även här kan du få vägledning i vad för ras din hund har. En slädhund, gjord för att sova ute i många minusgrader och jobba i bitande vind kanske föredrar ett kallt klinkergolv eller kanske till och med en liggplats utomhus? En italiensk vinthund vill snarare ha en hög med filtar intill ett element, säger Emma.

Hon rekommenderar att du låter hunden få välja mellan olika sovplatser och se vad hunden föredrar.

Separationsångest?

Det går sällan att lösa problem med separationsångest med enbart berikning. Men berikning kan vara en start och ett stöd till en utarbetad träningsplan för hundar som har svårt att bli lämnade ensamma.

Förslag på berikning:

Att ge hunden en riktigt bra sovplats kan även hjälpa de hundar som har svårt för att bli lämnade ensamma hemma. Sovplatsen ska vara en liten bit bort från dig, så hunden vänjer sig vid att ligga en bit bort och ändå vara lugn.

– I de allra första stegen jobbar jag också mycket med olika matleksaker för att både varva ner och skapa positiva associationer till den lugna platsen.
För en hund som är hårt knuten till ägaren kan matleksaker lära hunden att den kan göra saker på egen hand och på en egen plats – den löser saker själv. Det mesta som är härligt i livet kommer kanske annars från ägaren, mat och promenader till exempel. Men nu får hunden lära sig lite självständighet.

Emma Almquist, etolog och hundinstruktör med sin hund Ossi. Foto: Amanda Sjöland.

Text: Lena Gunnarsson. Foto: Getty Images.

Aktuellt