Veterinären svarar: Tål inte hundar mjölkprodukter?

Veterinären svarar: Tål inte hundar mjölkprodukter?

Hur är det med hundar och mjölkprodukter? Veterinären svarar.

Läsarens fråga:

Hej! Jag brukar ge min hund små ostbitar som träningsgodis, men min kompis säger att hundar inte tål ost och andra mjölkprodukter. Stämmer det? Jag har i alla fall aldrig märkt att hon verkar bli dålig av det. Två som undrar

Veterinären svarar:

Vissa hundar kan vara väldigt känsliga för laktos och mjölkprodukter och har då samma symtom som laktosintoleranta människor såsom diarré, gasbildning och smärta från buken. Det är individuellt hur känsliga hundar är för mjölkprodukter.

Då valpen föds och diar sin mamma producerar de rikliga mängder av enzymet laktas som bryter ner mjölksockret (laktos) och valpen kan då tillgodogöra sig det. När valpen avvänjs minskar enzymproduktionen kraftigt och det är därför många hundar inte tål mjölk- och laktosprodukter.

Hundar ska aldrig äta mjölkprodukter med sötningsmedlet xylitol i, då det är extremt giftigt för hund. Produkter med mycket socker i är inte heller bra för hund.

Små mängder av mjölkprodukter så som ost, naturell yoghurt och grädde kan man ge som godis då och då men var uppmärksam på om hunden utvecklar gaser eller diarré, i så fall är det bättre att undvika mjölkprodukter helt och hållet.

Med vänlig hälsning Lena Rubin, leg. veterinär, First vet