Varför gräver hunden ner ben?
Mums, men inte orkar jag njuta av hela detta maffiga ben nu. Jag måste gömma det!!! Foto Getty Images

Varför gräver hunden ner ben?

Gräver din hund ner sina ben i trädgården? Eller gömmer leksaker under sängen? Varför gör hundar så?

Det är lätt att tro att det hela är ett påhitt som bara återfinns i tecknade serier, där de stora hundarna springer bakom hundkojan och gräver ner sina tio kilo stora ben. Men så är det ju inte. Det är många hundägare som kan vittna om ”nedgrävda” hundben i trädgården, men även inomhus. Hundar som krafsar bakom soffor och skrivbord, ”gömda” ben bakom tvättkorgen eller under mattan.

Gömmer sin fångst

Men frågan är – varför gömmer hunden ben? Det är många hundgenerationer sedan den behövde spara på maten, i risk att det inte skulle finnas något där i matskålen nästa dag. Men kan det vara så att det hela är ett kvarvarande arv från tiden som vild, då den mat man fångade men inte åt upp, sparades för nästa hungriga tillfälle.

Vargar gräver ner den mat de inte äter upp direkt. Det här beteendet har hundar behållit och begraver ben – eller leksaker. Det finns studier som visar att redan vargvalpar gömmer delar av sin ”fångst” (mat), undan sina syskon. Valparna flyttade till och med på den undangömda maten för att verklige undvika att kullsyskonen skulle hitta den enligt denna studie som presenterades redan 1976 i tidningen Ethology.

Gillar att gräva

-Anledningen till att en hund begraver något är för att spara det för senare, säger Teoti Anderson, professionell hundtränare och beteendekonsult till den amerikanska tidningen Science Focus. När du inte vet när du hittar din nästa måltid är det vettigt att gömma undan rester.

Det är inte bara vargar som spar mat till senare, det är ett vanligt beteende även hos många fåglar och däggdjur. Men ibland har instinkten att begrava saker ingenting att göra med att spara mat eller skydda den från andra hungriga vargar/hundar i flocken. Vissa raser, till exempel terriers, är mer benägna att gräva, oavsett om de ska begrava mat eller att gräva hål utan någon specifik anledning alls.

-Grythundar tycker ofta om att begrava leksaker, ben och godis, säger Anderson. Så det är inte ovanligt att se en tax begrava ett ben under soffkuddarna.

Flyttar gärna på skatten

Men ibland kan en undra, om benen som är undangömda ska vara undangömda för all evighet. Andra hämtas redan nästa dag, eller efter en vecka. Men somliga blir liggande.

-Vissa hundar gömmer ett ben och ignorerar det sedan i en vecka. Vissa hundar verkar obeslutsamma och flyttar sin skatt 20 gånger innan de är nöjda. Och andra hundar begraver ett ben och glömmer det helt, sa Anderson.

Ibland är de så väl gömda att de inte går att komma åt, men en hund har ett luktsinne som är mycket vassare än vi människor. Så även om det inte går att se, eller nå, så vet hunden att benet är där! Det är då din fyrbenta vän envist stirrar in under soffan och skäller. Då vill hen tala om för dig: ”Hallåå! Hjälp mig att plocka fram benet mitt som jag vet finns här!”

Hur är det hemma hos er? Förutom ben, vilka typer av saker gillar din hund att gömma?