Påskmaten som kan förgifta din hund

Påskmaten som kan förgifta din hund

Längtar du också efter påskledigheten med familj och din trogna vän? Se bara till att din hund håller tassarna borta från påskägget.

Enligt Agria Djurförsäkring ökade förgiftningsfallen hos hundar med 6 procent under 2016 jämfört med året dessförinnan, se till att inte bidra till den statistiken. Här är godsakerna din hund inte bör få i sig:

Vindruvor och russin

Till påsk kan det vara trevligt att duka fram ett välfyllt fruktfat med vindruvor.  Då är det viktigt att känna till att vindruvor är farliga för våra fyrbenta vänner att få i sig. Olika hundar klarar olika stor mängd vindruvor och russin, men en del hundar reagerar starkt och kan få njursvikt. Behåll lugnet och håll klasen borta från nyfikna nosar.

Choklad

De flesta vet att choklad är farligt för människans bästa vän men en påminnelse är på sin plats. Under påsken kommer chokladen ofta i form av påskharar, ägg och inlindade i glada färger. De är fina i påskägget men varken choklad eller aluminiumfolie hör hemma i din vovves mage.

Salt och nötter

Under påsken äter vi gärna inlagd sill och saltade snacks, mumsigt för oss men våra hundar kan drabbas av saltförgiftning. Undvik det genom att se till att ditt husdjur inte hittar en burk salt sill eller annat med hög salthalt. Även nötter bör undvikas. De finns ofta i snacksskålar när släkten är på besök, men skalet kan fastna i hundens tarmkanal och de är alldeles för salta. Var även extra uppmärksam på macadamianötter som anses extra farliga! Använd heller aldrig salt som kräkmedel, då det kan leda till direkt livsfara.

Och tänk också på att fästa fjädrarna och påskpyntet ordentligt så att ingen nyfiken hund får för sig att ta en smakbit. Med lite extra uppsikt får ni en lugn och trivsam påskledighet.