Förbjudna och farliga ämnen i flera hundschampon
Ingen av de testade produkterna är helt fri från dåliga ämnen. Det finns till och med förbjudna ämnen i vissa av de testade hundschampona. Bild Getty Images

Förbjudna och farliga ämnen i flera hundschampon

Tidningen Råd och rön har gjort ett stort test av hundschampon. Det visar sig att 16 av 20 schampon är underkända. Och inget av de testade schampona är helt fri från dåliga ämnen.

Hur ofta tvättar du din hund? Och använder du schampo varje gång? Då är det kanske dags att tänka om nu. Ett stort test av tidningen Råd och Rön visar att flertalet av de hundschampon som säljs i Sverige idag innehåller förbjudna och farliga ämnen.

Oreglerad marknad

”En helt oreglerad marknad utan någon som helst kontroll, säger Ronny Karlsson”, testchef på Råd och rön till Tv4.

Problemet är, enligt Råd och rön, att djurschampon går att klassas som en generisk kemikalieprodukt. Därför behöver man inte följa kosmetikalagstiftningen på samma sätt som schampo för människor.

Allergiframkallande parfymer

16 av 20 testade produkter innehåller allergiframkallande parfymer. På produkternas står de att de är parabenfria. Men parabenerna har ersatts av allergena konserveringsmedel, i vissa fall över den tillåtna gränsen. Och detta framgår inte av innehållsförteckningen.

”Då ska det finnas varningar som inte finns på förpackningarna”, säger Ronny Karlsson till Tv4.

Vad kan man då göra? Använd inte schampo så ofta när du tvättar din hund. Skölj bara med vatten.