En friskare hund med functional food

Att ge hunden functional food, eller Barf som står för biologiskt anpassad rå föda, handlar om att ge den rått kött, råa ben och grönsaker. Förespråkare för kosten menar att djur ska äta den föda de är tänkta för.

Jill Mellström driver företaget Jipotima´s som producerar functional food för hundar och katter. Maten kommer från biologiskt uppfödda, ofta frigående djur som inte äter antibiotika eller avmaskningsmedel och krav­odlade grönsaker. Råvarorna är svenska. Alla ingredienser serveras råa och maten behåller näring, smak, vitaminer och mineraler. Jill säger att Barf inte handlar om några konstigheter.

– Barf handlar om att gå tillbaka till ett mer naturligt sätt att utfodra, som innan torrfodret kom. Hundar ska gnaga på köttiga ben.

Du får 100% kött

Eftersom det oftast är mer praktiskt med mald mat än med hela köttbitar och ben (Vem vill ha halvtuggade ben i soffan?) erbjuder Jills företag malt kött lagt i korvar. Köper du en kycklingkorv får du 100 procent kyckling. Likadant om du köper kalkon, nöt, vom, vilt och så vidare. Ingenting annat blandas i.

– Våra kunder har full kontroll över vad de ger sina hundar. Torr- och färskfoder innehåller ofta mycket socker, som kan ge problem med fetma, tänder och mage. Det kan du slippa om du ger hunden Barf, säger Jill.

Barf är helt fri från laktos, gluten och spannmål. Jill menar att det inte är en naturlig del av hundars föda och att många reagerar på det. Enligt henne beror en stor del av ökningen av allergier och dåliga magar helt enkelt på att hundarna äter fel.

– Barf handlar om sunt förnuft. Titta på vilt levande djur och vad de äter.

Barf ger en friskare hund

Jill säger att hundar som äter rå mat har ett bättre pH-värde i mage och tarmar än dem som äter torrfoder. Hundar som äter torrfoder är inte vana att äta ben. De kan bli riktigt dåliga i magen av ett stort, saftigt ben och drabbas av diarré eller förstoppning. Hundar som utfodras med Barf klarar däremot av de flesta ben.

Jill betonar att Barf inte är ett botemedel mot en massa sjukdomar. Däremot menar hon att kosten stärker immunförsvaret och ger bättre tänder. Om du har en hund som är van att få torrfoder och vill gå över till Barf råder hon dig att vara försiktigt med övergången till den nya kosten. Ge torrfoder som vanligt på kvällen. Vänta sedan med att ge hunden mat till kvällen därpå. Då ger du den en blandning av mald kyckling och mald vom, hälften av varje. Ge sedan hunden denna blandning två gånger per dag i cirka en vecka, tills avföringen ser okej ut.

– När magen har ställt om sig kan du börja variera kosten. Ge din hund olika ben, kyckling­skrov, vingar, nötkött, viltkött med mera, säger Jill.

Blir det dyrare att ge hunden Barf?
– Nej, det kostar ungefär lika mycket som ett torrfoder. Det kan till och med bli billigare, eftersom hunden även äter upp dina rester. Det blir mindre mat som hamnar i hushållssoporna.