6 trix som gör hundbadet roligare
Foto Getty Images

6 trix som gör hundbadet roligare

Rätt vattentemperatur, mjuk duschteknik och ett gäng handdukar som ligger redo att fånga upp hunden efteråt, är några bra tips som gör hundbadet roligare för både dig och hunden.

De flesta hundar behöver inte badas/duschas och schamponeras särskilt ofta. För många räcker det med en eller ett par gånger om året, och tur är väl det, tycker många av våra fyrfota vänner. En del hundar gillar förstås att bli pysslade med och njuter av uppmärksamheten. Men har du en hund som springer och gömmer sig så fort du öppnar badrumsdörren, här några knep som kanske kan göra badet trevligare. Både för dig och hunden.

1. Se till att ha rätt temperatur på vattnet

Ställ inte hunden i för varmt eller kallt vatten och vänta med att spola den med duschen tills vattnet har en behaglig temperatur. Prova själv på din handled först.

2. Duscha inte direkt på hunden

En del hundar tycker det är obehagligt med strålarna mot huden. Låt därför strålen först landa på ovansidan på din hand, och smek ned vattnet i pälsen på hunden.

3. Använd rätt schampo

Är det långt mellan baden är det lätt hänt att du tar ditt eget, eller kanske barnens milda schampo, men det är sällan optimalt. Hundens hud har ett annat ph-värde än vår och schampo för människor kan torka ut hundens hud och ge klåda. Har din hund inga speciella hudbesvär eller är den inte en utställningshund, så behövs knappast något dyrt specialschampo.

4. Ta lagom mycket schampo och skölj noga

Det behövs sällan särskilt mycket för att få ett bra lödder och ordentlig rengöring om du masserar in schampot ordentligt i pälsen. Att skölja bort allt är viktigt, har du då använt för mycket schampo tar det onödigt lång tid. Var noga med att hunden inte får schampo i ögon och öron.

5. Torka ordentligt efteråt

Se till att ha handdukar redo efter badet, många hundar försvinner som en pil om tillfälle ges och kastar sig i soffor, sängar och far runt och skakar sig så hela hemmet blir blött. Börja med att krama ur tassar, och eventuell extra lång päls på exempelvis svansen, och massera hunden så torr som möjligt. Stå om möjligt redo med handduk att kasta över ryggen på hunden om den brukar skaka sig.

6. Borsta/kamma försiktigt

Att borsta/kamma igenom pälsen både före och efter badet är en bra idé så du får bort eventuellt skräp och tovor. Men tänk på att ta det varligt så att det inte gör ont på hunden.

Kolla också in våra härliga spa-tips!