Sommar = grillat

Håll hunden borta från grillen

Håll hunden borta från grillen

Underbara dofter även för en hundnos men håll hunden borta från grillen. Det kan sluta illa annars. Foto: Svedea

Nu är grillsäsongen igång och det innebär en farlig tid för våra hundar som varje år blir sjuka eller skadas efter att ha ätit från grillen.  Vi på Härliga Hund vill dela med oss av de nyttiga tips som försäkringsbolaget Svedea har tagit fram inför årets grillsäsong.

Nu plockas tiotusentals grillar fram runt om i landet. Men det är inte bara vi människor som gillar grillat – en korv eller köttbit får det att vattnas i munnen på hundar också. Fast låt inte hundens vädjande blick få dig att bjuda på en kotlett, det kan vara livsfarligt för hunden.

Kan kräva operation

– Hundar som blir sjuka, skadade eller till och med avlider efter att ha ätit grillat är ett återkommande problem. Ofta är det ett ben, majskolv eller träspett som fastnat i tarmen och kan behöva opereras bort genom att öppna buken. Det medför svårt lidande för hunden och kan dessutom komma att bli väldigt kostsamt för hundägaren, säger Odd Einar Bruem, chef djurförsäkring på Svedea.

Ohälsosamt för hundmagen

Det är inte bara så kallad ”främmande kropp” – det vill säga saker som fastnar i magen – som är farligt. Grillad mat och tillbehör innehåller ofta mycket fett och starka kryddor, vilket kan leda till kräkningar och diarréer för hunden.

Berätta för gästerna

– De flesta hundägarna är väl medvetna om riskerna med grillat, men middagsgästerna har kanske inte samma koll och sticker ett köttben till hunden under bordet. En bra idé är att upplysa sina vänner att inte bjuda hunden. Sen får man inte glömma hur snabb hunden kan vara när den får vittring på något gott. De nygrillade lammracksen kan vara borta från uppläggningsfatet i ett nafs, säger Odd Einar.

Svedeas 6 grilltips till hundägare

  1. Har du gäster som inte är så vana vid hundar, be dem att inte bjuda från grillen.
  2. Ge inte hunden grillrester. Överblivna ben från fågel, fläsk, nöt, lamm och fisk kan orsaka stopp i tarmen på hunden. Dessutom kan de fastna i gommen eller matstrupen eller splittras till vassa bitar i mage och tarm. Även majskolv kan orsaka svåra problem. I värsta fall krävs operation.
  3. Feta såser och kryddor är inte hundmat. För mycket fett kan leda till att hunden får inflammerad bukspottkörtel och starkt kryddad mat kan orsaka kräkningar och diarré.
  4. Se upp med engångsgrillspett. Om hunden får i sig ett grillspett i trä kan det sticka hål på magsäcken.
  5. Om du vet att hunden fått i sig något olämpligt från grillen är det viktigt att se hur hunden påverkas. Försämras hundens allmäntillstånd eller om den verkar förstoppad ska du kontakta veterinär.
  6. Släng aldrig grillrester i naturen, hundar nosar snabbt upp och sätter i sig benrester innan du hinner blinka.

 

OBS! Tänk på att det kan råda eldningsförbud på vissa orter. Kontrollera vad som gäller i din kommun.

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu