Hundens hälsa

Gula fläckar i snön ser inte så kul ut – men det finns en fördel

Gula fläckar i snön ser inte så kul ut – men det finns en fördel

Gulsprejade gångvägar och snövallar ser inte så fräscht ut vintertid. Men de kan ge en del information. Foto Getty Images

 Vintertid kan det se ganska ofräscht ut där hundarna har sina rastningsstråk, fullt med gulfärgad snö. Men att hålla koll på hundens urin kan vara en god idé.

Men det är också en ögonöppnade för hur mycket kommunikation som pågår hundarna emellan, som vi annars inte ser. I hundars värld berättar urinen om exempelvis ålder, kön, sinnesstämning och sexuell status. Så det är inte så konstigt om hunden vill stanna och nosa, det vill säga uppdatera sig, många gånger på en promenad. Deras känsliga nos får enorma mängder information som vi inte har en aning om finns där.

Blod i urinen

Men att ta en titt på urinens utseende kan även vara ett sätt att få lite koll på hundens hälsa. Och i den vita snön syns urinen mycket bättre än när den genast sugs upp av marken. Precis som för oss människor ska urinen vara ljust gul, är den mycket starkt gulfärgad eller mörk kan det var ett tecken på att din hund dricker för lite. Är urinen svagt rosafärgad eller det syns blodfläckar, kan det betyda att din tik har börjat löpa. Men om det inte är dags för löp, eller du har en hanhund, är det ett tecken på att något inte är som det ska. Det kan vara till exempel urinvägsinfektion eller stenar i urinblåsan och då behöver du prata med veterinären. Blodblandade flytningar utanför löpet kan vara tecken på livmoderinflammation, ett tillstånd som behöver omedelbar veterinärvård. Om urinen inte är relativt klar utan ser grumlig ut, behöver också veterinär konsulteras.

Prostataförstoring

Att det droppar blod från hanhunden kan också bero på prostataförstoring. Även en förändring i hur mycket och effektivt hunden ”sprejar” med sitt urin kan också vara en indikation på att trycket är försämrat, vilket kan bero på att prostatan är förstorad. Det behöver inte vara något problem, med åldern får många hanhundar, precis som män, förstorad prostata. Men är det en inflammation som orsakar detta kan antibiotika behövas och en mycket förstorad prostata kan behöva opereras.

Text Susann Engqvist, Foto Getty Images

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu