GOD JUYYYYYLLLL!

GOD JUYYYYYLLLL!

Nu har vi ljus här i vårt hus,julen är kommen, hopp tra-la-la-la!Hundar i spinn, flamsar omkring, flamsar omkring!

Jourveterinär är dyrt i onödan. Jourveterinär är dyrt i onödan. Tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, la-la!

Julen är till för alla, små som stora, två- som fyrbenta. För vad är väl en jul utan en revirmarkerad julgran, en nallad lussekatt, hundhår i glöggen (se det som fibertillskott) eller minst ett paket nerdreglat och öppnat i förväg … Hos oss är hundarna och barnen stjärnorna i toppen på julfestligheterna! Men för att undvika olyckor finns det några saker du som hundägare bör tänka på.

Choklad

Choklad är lika självklart som ljusstakar så här års. Dock innehåller choklad ämnet teobromin som är giftigt för hund. Ju mörkare choklad desto högre halter teobromin. Hundar är individuellt känsliga för ämnet, så för vissa individer kan redan en liten mängd vara livshotande. Har hunden din fått i sig choklad håll utkik efter förgiftningssymptom såsom: rastlöshet, hyperaktivitet, hjärtklappning, kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, darrande. Åk in/ring veterinär direkt!

Russin och nötter

Russin och nötter, glöggens självklara tillbehör står framme i skålar lite här och var. Men även detta är giftigt för hund. Har din hund ätit russin/nötter i alla sina dagar tyder det inte på att han är immun. Toxiner lagras i hundens kropp över tid och kan ge symptom först när en viss nivå uppnåtts. Har du ett matvrak till jycke … (Typ labra … host … dor …) så kan stora nötter med skal upplevas som en självklar aperitif, läs: stopp i mag-/tarmsystemet.

Paketsnören

Perfekt tandtråd vid dragkamp …? Nej, dessa snören är inga leksaker. Om hunden sätter i sig dem kan de orsaka livshotande skador i tarmkanalen. Presentsnören har ingen bra smältbarhet utan orsakar trassel och knutar på organ som inte ska vara vare sig trasslade eller hopknutna. Både smärtsamt och farligt.

Julgransdekorationer

Glänsande, stora, röda julkulor är kul att spegla sig i, alla blir lite mer lika Pluto. Men de är ingen hit att trampa på om de kraschat i golvet, trampdynor ska man vara rädd om.

Salt och julskinka

Vår julskinka har rymt, och släkten kommer om en timme … ” Hoppsan …! En liten skinkbit någon gång ibland kan väl ingen dö av?! Nja, hundar är faktiskt väldigt känsliga mot salt. Saltförgiftning (hypernatremi) förekommer, även inflammation i bukspottskörteln vid höga saltintag. Så om skinkan norpas, håll utkik efter symptom som: ökad törst (låt din hund dricka, hen försöker jämna ut saltbalansen i kroppen), kräkning, diarré, håglöshet, skakningar, kramper. Åk alltid in till veterinär! Dödsfall har förekommit.

Jäsande deg

Nybakat ska det gärna dofta i hus och hem så här års. Men ställ undan den jäsande degen ordentligt så ingen pälsboll med nos för spannmål får tag i den. Jäsande deg i hundmage kan sluta med en berusad jycke. När degen jäser bildas etanol som hunden tar upp, alkoholförgiftning till följd. Så är du en deg kort och har en vinglig vovve med för hög promille, ring veterinären och rådfråga. Vi förespråkar nyktra jyckar!

Giftiga blommor

Blommor är kul … På fönsterbrädan! Julstjärna, hyacint, mistel och olika liljor kan ge lokal irritation, kräkning/diarré om de förtärs. Liljor/lökväxter kan ge hundar njurskador precis som vanlig livsmedelslök. Julrosen kräver en egen varningstriangel då växten är mycket giftig. För hundar så väl som för barn.

Levande ljus

Brinnande ljus är stämningsfulla och vackra. Ställ dem utom räckhåll för den julviftande svansen som gärna rensar soffbordet i ett svep. Omkullvälta ljus innebär brandrisk och hundpäls är lättantändligt. Så, säg: ”Hej och välkomna, brandfilten ligger till vänster om pepparkakshuset, utifall att vår hund skulle antända” – är en bra välkomstreplik. En liten flygvärdinnegenomgång av säkerhetsrutiner lägger inte locket på julbordet inte.

Vill du att hunden ska ta julen med ro trots att huset fylls av besök, skinande bollar i insläpade träd!! (Hallå – vilken utmaning!), förväntan och matdofter?

Gör så här:

– ge hen en rejäl promenad innan firandet drar igång.

– köp ett stort saftigt märgben som hen kan njuta av på sin bädd.

– håll berusade människor borta från hunden i alla lägen. Har ni barn utan hundvana (som kan te sig som berusade människor) på besök? Medla och se till att din hund inte känner sig trängd eller störd av barnen.

– är din hund ”jultomtesäker”? Vet du om vovven är helt okej med att det bultar på dörren och in kommer en förklädd karl med dov och förvriden röst? Om inte så låt hunden vara i ett annat rum under besöket. Eller så tar du ett tryggt tag i halsbandet och ber tomten kasta åt jycken ett par köttbullar på vägen in.

Mitt budskap är: Låt inte saker bara hända, det är tråkigt att behöva vara efterklok. Tänk på vad som kan ske när ett domesticerat rovdjur förväntas fira jul enligt människors seder och bruk. De kommer eventuellt försvara oss mot en rödkindad skägghulk som gör intrång i lyan. De kommer absolut vilja hjälpa oss äta upp allt överflöd vi tillrett och de kommer göra sin egen tolkning på dansen kring granen.

God Juuuyyyyyyl!!!

Peace out!

/Carro, Koi & Krutor