Glad midsommar — även för hunden
Foto: Getty Images.

Glad midsommar — även för hunden

Äntligen är det midsommar och hela landet ser dessutom ut att få både sol och värme! Många av oss kommer att fira helgen tillsammans med vänner och familj, med god grillad mat och dans runt midsommarstången. Härligt såklart att vi nu åter efter pandemin kan samlas och ha roligt tillsammans. Men för en hund, och särskilt en liten valp kan det understundom vara en del som förbryllar och stressar då det avviker från de vanliga rutinerna. Det finns flera saker som är bra att tänka på för att även hunden ska få en glad och trevlig midsommar.

Rasta hunden väl

Se till att hunden är ordentligt rastad innan midsommarfirandet tar fart. Ta gärna en härlig morgonpromenad i lugn och ro tillsammans. Är ni många som samlas blir det säkert livat så det räcker sedan, både för dig och hunden! Ge hunden gott om tid att nosa runt, aktivera genom godissök, exempelvis godis utspritt på gräsmattan eller gömt under promenaden. Nu har ni fått en fin början på dagen!

Se över närmiljön

Det är klokt att se sig om med ögon för vad som kan vara farligt för hunden och att avlägsna det innan festligheterna börjar, exempelvis om där ligger choklad inom räckhåll. Se också till att hunden har en skönt viloplats den kan gå till. Extra viktigt när midsommarvädret i år ser ut att bjuda på ovanligt mycket sol är att det är en plats i skuggan (tänk på att solen flyttar sig under dagen) och att hunden alltid har tillgång till vatten.

Midsommarbordets faror

Det finns en hel del livsmedel som hunden inte bör få i sig, med risk att den annars blir riktigt sjuk. Dit hör:

  • Fet & salt mat – såsom lax, sill, ostar, feta såser.
  • Grillrester – ben och grillspett kan fastna eller flisas på väg och ge stora skador. Se också upp för majskolvar – de gör totalt stopp i tarmen och innebär ett livshotande tillstånd som kräver bukkirurgi. .
  • Choklad – är giftigt för hunden! Se till att den inte kommer åt eller av okunskap bjuds på tårtor, bakverk och glass.
  • Alkohol – kan ge allvarlig skador och gör hunden riktigt sjuk.

Andra hundar

Deltar andra hundar i midsommarfirandet? Ha dem i så fall under god uppsikt så att ingen skadas under eventuell lek med mera. Är det helt obekanta hundar är det klokt om de kan introduceras för varann på en neutral plats. Blir någon av den inte uppskattar sällskapet så respektera det. Ge även akt på om det uppstår konkurrenssituationer gäller leksaker, mat eller dylikt.

Bortbjuden

Firar ni midsommar på annan ort så kolla redan innan upp var närmaste veterinärklinik finns och notera öppettider och kontaktuppgifter. Att veta det innebär mindre stress och snabbare kontakt om olyckan trots alla förberedelser ändå skulle vara framme.

Orm i sommarparadiset!

I Sverige har vi tack och lov bara en giftig orm — huggormen. Dess bett kan dessvärre ge hunden bestående men. Misstänker du att den blivit biten är det viktigt att behandling sätts in så fort som möjligt. Kontakta därför alltid veterinär vid sådan misstanke.

Varm bil

Förhoppningsvis känner de flesta hundägare till att det innebär livsfara för en hund att bli lämnad i bilen en varm sommardag. I år när temperaturerna på vissa håll i landet väntas stiga till närmare 30 grader känns det ännu viktigare att påminna om detta!

Med dessa tips och påminnelser vill vi hälsa alla läsare och hundar en härlig midsommar!