Ger stöd till våldsutsatta och deras djur

Ger stöd till våldsutsatta och deras djur

Många skyddade boenden i Sverige tillåter inte husdjur, och detta leder till att många våldsutsatta människor stannar kvar i en skadlig relation för att skydda sina djur. Organisationen VOOV (Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta) arbetar för att erbjuda tillfälliga jourhem för den utsattas djur.

Organisationens arbete räddar både djur- och människoliv. Studier visar nämligen att våld i nära relationer och våld mot djur ofta hänger ihop. Djur används som påtryckning för att kontrollera eller straffa partnern och eventuella barn. De djur som lämnas kvar riskerar att misshandlas eller dödas av den våldsamma partnern.

Kontrakt skrivs

VOOV placerar allt från hundar och katter till smådjur som kaniner och burfåglar på jourhem. Ett kontrakt skrivs på förhand, vanligtvis bor djuret där i några månader innan det lämnas tillbaka till den våldsutsatta personen.

Gratis försäkring

Sedan 2018 har Sveland Djurförsäkringar varit VOOV:s huvudsponsor. Varje år bidrar Sveland med gratis försäkringar för de djur som placeras via organisationen samt med ytterligare 50 000 kronor för veterinärvårdskostnader som inte kan ersättas med hjälp av försäkringen. Nu har Sveland och VOOV beslutat att fortsätta sitt samarbete och förlänga avtalet i minst tre år framåt.

Stor betydelse

– Vi på Sveland vet vilken stor betydelse djur har i många människors liv och vi vill därför ta socialt ansvar för att på olika sätt bidra till ett hållbart djurägande och ökat välmående hos djuren. Genom att stötta VOOV:s verksamhet kan vi göra skillnad direkt för våldsutsatta personer och deras djur, men även hjälpa till att lyfta dessa viktiga frågor i ett större samhällsperspektiv, säger Christine Ehrlander, hållbarhetschef på Sveland Djurförsäkringar.

Betydelsefullt bidrag

VOOV har märkt av en ökning av problemet med våld i nära relationer de senaste åren. Antalet placeringsförfrågningar som görs till organisationen har blivit allt fler. Bidraget från Sveland betyder därför mycket för VOOV:s verksamhet.

Viktig samarbetspartner

– Sveland är en väldigt viktig samarbetspartner för oss. Försäkringar är en stor fråga vid placering av djur och samarbetet med Sveland underlättar vårt arbete i den verksamheten, säger Patrik Ernby, ordförande i VOOV:s riksförbund.

 

Källa: Sveland Djurförsäkringar

VOOV – Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta

Aktuellt