Ett efter ett dyker de upp, tecknen på att din hund är dement. Något botemedel finns tyvärr inte, men du kan ändå göra mycket för att din bästa vän ska ha det bra på ålderns höst.
Precis som människor kan hundar få åldersförändringar i hjärnan. Förändringarna liknar dem man ser hos människor med alzheimers sjukdom: Hos både hunden och människan klibbar proteinet beta-amyloid fast på nervändarna i hjärnan, vilket gör att signalöverföringen mellan nervcellerna fungerar allt sämre.
Symtomen kommer ofta smygande och det är inte helt lätt att avgöra om en hund verkligen är dement. Att den slutar vara rumsren, skäller och verkar trött kan ha flera orsaker.
– Många vanliga ålderssymtom påminner starkt om demens och därför måste man utesluta andra sjukdomar innan det går att ställa en diagnos. Man tar blodprov, undersöker om hunden har någon infektion och kollar blodsocker och lever- och njurvärden, säger veterinär Ylva Trygger.
Mellan 11 och 12 års ålder har drygt en fjärdedel av alla hundar drabbats av demens. Men många får sjukdomen långt tidigare, framför allt hundar inom raser med kortare medellivslängd. Där kan demensen börja märkas redan i 7–8-årsåldern.
– Vanliga tecken är att korttidsminnet blir sämre, hunden glömmer vad enkla ord som Sitt, Ligg och Stanna betyder. Många blir också oroliga, de klarar inte att lämnas ensamma, börjar vandra runt på nätterna och vänder på dygnet. En del skäller mer och blir desorienterade, kanske går de vilse och börjar kissa inne.
I en del länder behandlas demenssjuka hundar med mediciner som påminner om dem man ger till människor med alzheimers. Men inte i Sverige. Anledningen är att många hundar inte svarar på läkemedlen, att biverkningar är vanliga samt att medicinerna inte kan kombineras med smärtstillande preparat som den gamla hunden kan behöva mot till exempel stela, smärtande leder.
Relativt färsk forskning visar dock att antioxidantrikt foder och gott om fettsyror i maten kan ha en positiv effekt på hjärnfunktionen hos åldrande och dementa hundar.
– Man har sett på gamla hundar att hjärnan börjar förbränna fett i stället för glykos. Därför kan man ge ordentligt med fettsyror och så ska man vara noga med att förvara fodret rätt, håll förpackningen stängd så att fettet i maten inte härsknar, säger Ylva.
Parallellt med sorgen över att en dement hund sakta men säkert personlighetsförändras är det lätt att som hundägare också känna sig irriterad. Ylva möter många frustrerade hussar och mattar till gamla, snurriga och allt mer krävande hundar på sin klinik i centrala Stockholm.
– Det är klart att det är jobbigt när hunden inte är rumsren längre, skäller på dagarna och har glömt alla kommandon. Men den är ju en älskad familjemedlem som måste få bli gammal. En dement hund behöver och förtjänar extra mycket kärlek, omvårdnad och empati, säger Ylva och understryker hur viktigt det är att ge hunden kroppslig närhet, men också att låta den vara med i familjen så mycket som möjligt. Känner hunden sig trygg och delaktig ökar utsöndringen av må bra-hormonet serotonin, vilket i sin tur minskar demenssymtomen.
– Det är också viktigt att hunden får ordentligt med motion. Det räcker med att vara ute och gå promenader, gärna någon timme om dagen. Och märker man att hunden är dement ska man fortsätta att aktivera den mentalt, men övningarna ska vara lätta och leda till en snabb belöning så att den får känna sig duktig!
Enligt Ylva är det sällan som demens är en orsak till avlivning. Andra sjukdomar påverkar oftast hundens livskvalitet mer.
– Verkar hunden må bra, har matlust och är lite glad då och då tycker jag att det är okej. Först när hunden inte trivs längre är det dags att låta den somna in.