Galgon Basil dumpades på hästgård i Spanien

Galgon Basil dumpades bara några veckor gammal på en hästgård i Malaga.

Hundliv i andra länder

Galgon Basil dumpades på hästgård i Spanien

Galgon Basil föddes i Spanien och hittades övergiven som valp. Hans start i livet var inget vidare, rent usel om vi ska tala klarspråk. På en hästgård utanför Malaga, dit Albertine Ranheim åkt för att rida i några dagar, fanns också ett tjugotal övergivna hundar som togs om hand av dem som drev gården.

En dag hittades även galgon Basil dumpad utanför huset, bara några veckor gammal och i mycket dåligt skick. Men någon hade uppenbarligen hoppats att han skulle bli omhändertagen trots allt, och lämnat honom just utanför den här gården där man visste att det fanns andra hundar och människor som brydde sig.

Livsfarligt vara jakthund i Spanien

Att vara just en galgo i Spanien är förenat med stor fara. Galgon, som är en vinthundsras, används vid harjakt och det finns en fruktansvärd ”tradition” att döda hundarna på de mest horribla sätt när jaktsäsongen är över. Av någon oförklarlig anledning finns det makabra föreställningar om att jaktsäsongen blir mer lyckosam ju mer hundarna lider. Trots mängder av protester från olika håll, fortgår det här än idag.

-Jag lade märke till Basil direkt, för att han var en vinthund förstås, och för att han var så väldigt vacker. Det hände något när han tittade på mig, berättar Albertine.

Men hennes man Hans-Petter ville inte ha någon mer hund i familjen. Två hundar och två katter plus några höns, det fick räcka. Inga mer djur.
Vill du veta hur det gick sedan, tror du Albertine lyckades övertala sin man? Det, och mycket mer, kan du läsa om i Härliga Hund nr 2/19, ute i butik från 23/2 2019.

Vill du veta mer om galgon och dess många gånger fruktansvärda liv i Spanien? Obs, varning för starka bilder och inslag.
https://www.galgoamigo.com/spansk-galgo.html

Text Ulrika Palmcrantz, Foto privat

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret