Fritt fram för hundsmugglare – om förslag till ny djurhälsolag antas

Fritt fram för hundsmugglare – om förslag till ny djurhälsolag antas

Ett förslag om ny djurhälsolagstiftning gör det fritt fram för kriminella som smugglar hundar och andra sällskapsdjur. Det menar Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson och Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.

De båda generaldirektörerna skriver idag på DN Debatt att det nya förslaget inte ger tullen rätt att söka efter sällskapsdjur.

Anpassning till EUs regelverk

Regeringen tillsatte 2018 en utredning om djurhälsolagstiftningen  – den lagstiftning som ska reglera smittsamma djursjukdomar. Syftet med det nya lagförslaget, är att kunna anpassa det till EUs regelverk om den fria rörligheten. I höstas lämnades det över till landsbygdsminister Jenny Nilsson.

Kan förvärra situationen

Nu varnar dock Charlotte Svensson och Christina Nordin om att förslaget riskerar att förvärra situationen genom att ge fri lejd åt den organiserade brottslighet som ägnar sig åt smuggling av sällskapsdjur – särskilt hundar. Utredningen föreslår nämligen att levande djur ska tas bort från inregränslagen. Detta skulle innebära att Tullverket inte längre har rätt att stoppa ett fordon för att söka efter hundar.

”Ja, vi tycker det är obegripligt. Problemet är att vi då inte kan kontrollera fordon med djur, alltså att vi kan inte stoppa hundsmugglingen och de här djuren kan sprida smitta, bland annat rabies, som vi inte har i Sverige men som finns i andra delar av Europa”, säger Charlotte Svensson i en intervju med Ekot, Sveriges Radio.

Omöjliggör omhändertagande

Om det nya förslaget träder i kraft skulle Tullverket inte heller kunna omhänderta hundar i väntan på besked om vad som ska ske med hunden, säger Charlotte Svensson till Ekot och menar att regeringen nu borde förkasta de delarna i förslaget.

”Ja det går säkert att ändra just de här delarna menar vi. Det finns säkert positiva delar i det här förslaget också men just det här borde man ju ta en helt nya vända om.”