Friare hund med långlina
Släng kopplet och använd en lina! Då har du koll samtidigt som hunden har större frihet.

Friare hund med långlina

Drömmer du om att koppla lös din hund med full koll? Börja träna hunden i långlina. Med tio meter lina i handen behåller du tryggheten och kan träna och leka med hunden i större frihet.

Kopplet är ofta ett hinder. Det är helt enkelt för kort. Titt som tätt är kopplingen mellan hund och människa spänd som en fiolsträng. Inte enbart för att hunden drar envist och hårt, det räcker med lite nyfikenhet och en spännande doft. Det uppstår ett hårt ryck i kopplet och din arm, och automatiskt bromsas hunden av din kroppstyngd.

Den bromsen, känslan av det sträckta snöret, blir snabbt en vana hos hunden och hos dig själv. Och den vanan hänger alltför ofta ihop med en annan: När du släpper hunden lös så tappar du känslan av säkerhet och kontroll. Du blir lite osäker, du litar inte helt och hållet på att hunden kommer att följa dig eller lyssna på dig när du vill bromsa den. Det finns ett fantastiskt bra sätt att överbrygga gapet mellan kopplet och den stora friheten: en lina.

Med en tio meter lång lina i handen, i bältet eller löst släpande på marken har du kvar den där trygga säkerheten. På samma gång får din hund väldigt mycket större frihet. Dessutom mår hunden bra av att kunna röra sig mer utan den där plötsliga tvärniten efter bara en meter eller två. Och med hjälp av en långlina har du nu alla möjligheter i världen att träna hunden i vad du än vill att den ska kunna.

Öva i små steg

Pernilla Lagnevik kan hundar. Hon har tränat bruks i åratal. Hennes förmåga att kommunicera med sina hundar väcker beundran hos många hundägare.
– Egentligen är det inga konstigheter. Allt man behöver göra är att öva i små steg. Ett exempel är att först lära hunden att sitta på kommando hemma i köket, sedan i hallen, sedan på trappan, sedan i porten, sedan alldeles utanför huset och så vidare.

Den tekniken, menar Pernilla, känner de flesta till. Men hur tar man det jättelika steget från att ha hunden kopplad till att ha den lös i full frihet?
– Tänk på samma sätt som med sitt kommandot i köket. Byt ut kopplet mot en kort lina. När det fungerar byter du till en längre lina. Först håller du linan i handen, sedan sitter den fast i ett bälte. Till slut tränar du med linan släpande efter hunden, då blir den en säkerhet, då kan du alltid få stopp på hunden om det behövs.

Fria händer

Pernillas dotter Maja kan också en del om hundar trots att hon inte är så gammal, både stora och små. Familjens minsting, kleinspitzen Lilli, har inget alls emot att bli tränad av flickan. Och för att göra allt roligare för båda, kopplar Pernilla en tunn och lätt lina i Lillis sele.
– Nu blir det full fart och stimmig lek. Men Maja vet att om Lilli, som inte alltid är så enkel att hantera som hon ser ut, sticker i väg är det bara att snabbt greppa linan, säger Pernilla med ett leende.

I vissa lägen kan ett proffs också ha nytta av en lina. Pernilla använder lina när hon ska träna den unga schäfertiken Ellie. Linan sitter i midjebältet. På så sätt blir händerna fria. Hon styr, korrigerar, berömmer och belönar utan att störas av linan. Ellie verkar inte heller lägga en enda tanke på den platta, starka linan. Inte en enda gång hindras träningen av den.
– Du känner dig säkrare när du jobbar med hunden eftersom du vet att den inte plötsligt kan strunta i dig och dra. Den där säkerheten läser hunden, du blir tydligare och intressantare. Linan hjälper helt enkelt till när du tränar, kommunicerar och bygger en starkare relation med hunden, säger Pernilla.

När du leker med hunden hemma är den lös. Med linans hjälp kan du leka på precis samma sätt utomhus i helt nya miljöer, utan att visa hunden din egen osäkerhet.
– Hundar är experter på att läsa människan. Är du lika trygg och lugn i en helt ny miljö som du är på hemmaplan, ja då kommer hunden att svara dig och agera på samma sätt. Man kan säga att hunden lär sig att lita på dig, eftersom du är stadig och pålitlig lite överallt, säger Pernilla Lagnevik.

Uppmärksam hund

Ibland är det bra att plötsligt avbryta en lek för att snart starta den igen. Den typen av initiativ gör ofta att hunden blir mer uppmärksam och intresserad av vad ägaren håller på med.
– Och all sådan träning blir mycket enklare att genomföra när du har händerna fria samtidigt som du kan lita på att hunden inte kan springa i väg särskilt långt.
Linan gör livet enklare och roligare för både hund och människa. Men den stora vinsten handlar om relation och förtroende.

– Med linans hjälp lär sig hunden att lyssna på dig. När den lyssnar får den ju stor frihet. Ni får helt enkelt en ännu bättre relation. Samtidigt lär du dig att du faktiskt kan ha kontroll över din hund, trots att den är 10 meter bort. Det är då du börjar lita på hunden och det förtroendet blir en jättebra grund för samarbetet mellan er, säger Pernilla.

Så bygger linan ditt självförtroende

Kalla det vardagslydnad. Du bestämmer själv vad du vill att hunden ska kunna och hur den ska agera i olika situationer. Kanske vill du att hunden ska gå väldigt fint nära dig. Det tränar du enkelt med lina. Eller också räcker det med att hunden följer dig skapligt nära, ett par meter bort. Också det tränar du tryggt och enkelt med lina på hunden.
– Det bästa med linan är att du kan ha båda händerna fria. Att berömma och belöna med dig själv blir mycket enklare, säger Pernilla.

En annan sak alla hundägare har nytta av är att kunna sätta hunden att vänta.
– Med linan har du säkerheten. Du kan enkelt öka avståndet till hunden utan att riskera att den smiter. När du jobbar i lina är det betydligt enklare att få till den där stegvisa ökningen av utmaningen, både för dig och hunden.

Inkallning brukar vara svårt att träna i miljöer där mycket annat kan locka hunden. Kan linan hjälpa till där?
– Absolut. Det bästa är egentligen att ha flera linor, en kortare, en lång och en ännu längre. Med en lina på kanske 15 meter kan du gömma dig när hunden har uppmärksamheten åt ett annat håll. Låt hunden leta efter dig och ge inkallningssignal när den närmar sig, säger Pernilla.

Linan släpar fritt i leken

Maja lyssnar inte på oss nu. Hon är redan halvvägs över gräsplanen, full fart med hoppsasteg, med den lilla spetsen efter sig. Maja ropar och lockar, helt säker på att hunden hänger på. Hon behöver inte tjata eller titta bakåt. Hon har ju linan i handen.
Efter en stunds lek har Maja glömt linan. Den släpar fritt efter Lilli i leken. Men så, när hunden vinklar och intresserar sig för något vi människor inte ser, rafsar flickan åt sig linan. Hon stannar och ropar en gång till. Nu med en alldeles övertygande röst. Hon vet ju att hunden inte kommer så mycket längre. Och då, innan linan sträcks, vänder Lilli tillbaka. Maja har kontroll igen. Leken fortsätter, utan skrik och jakt efter undflyende dvärgspets.
– Det där är nästan som en instruktionsbok för hur mycket nytta man kan ha av en lina när hunden på ett lekfullt sätt ska tränas i följsamhet. Jag tror att Lilli hörde hur säker Maja lät på rösten. Vi kanske inte hör skillnaden, men det gör hunden, säger Pernilla Lagnevik.