Från löp till valplåda
Livets mirakel! Att se tikens omsorg om sina små är en syn som värmer hjärtat. Foto: Getty Images.

Från löp till valplåda

När det kommer till avelsarbete med hundar så är just väntan något som uppfödare kan relatera till. Väntan på att tiken ska börja löpa, väntan på rätt tid i löpet för parning, väntan på de första tecknen på att tiken är dräktig och sedan kan även väntan under själva valpningen kännas olidligt lång. Men slutligen sitter du där i valplådan till ljudet av valpar som ivrigt diar tikens mjölk.

Hjärtat blir varmt när du ser tiken omsorgsfullt ta hand om de små, som hon aldrig gjort något annat i livet innan. Den härliga känslan kommer varvas med sömnlösa nätter, ett ständigt städande och passande när valparna växer och utvecklas. Men innan du hamnar i valpbubblan är det en hel del förberedelser som ska göras.

Valpar växer fort – se till att hinna njuta av de små ljuvliga krabaterna. Foto: Getty Images.

Förbered tiken i god tid

Innan du parar din tik behöver du se till att hon är i väldigt god kondition. Tiken kommer att utsättas för tuffa påfrestningar med dräktighet och att göda de växande valparna. Ett bra foder som är anpassat för hennes tillstånd är viktigt, likväl som hennes fysiska träning. Du vill inte ha en överviktig eller dåligt musklad och mager tik inför parning.

Välja hane

Att välja hane kan vara ett svårt arbete. Det är mycket som ska gås igenom, så som resultat av hälsokontroller, tidigare meriter och kanske även statistik av hanens föräldrar och tidigare avkommor om han har hunnit med det. Du vill också se att din tik och hane tillsammans inte kommer ha för hög inavelsgrad. Det kan du läsa mer om i din rasklubbs avelsstrategi. Har du möjlighet att träffa hanen innan är det också att föredra. Då kan du få en bild av hur han är och vilka egenskaper som kan föras vidare till valparna. En god kontakt med hanhundsägaren är viktigt. Se till att ni är överens om betalning och skriv kontrakt så ni båda vet vad som gäller.

Löpet är i gång

Du brukar märka när tikens löp närmar sig. Det blir ofta mer kissande på promenaderna och de kan förändras lite till sättet, en del tikar blir lite mer tjuriga, en del mer tillgivna och kontaktsökande. Lägg ett vitt lakan i hennes säng för att se de första bloddropparna, eller ta lite mjukt papper och håll mot vulvan när hon reser på sig efter hon legat en stund.

Tikar löper olika länge. En del tikar kan också ha löp som skiljer sig från tidigare löp av olika anledningar. För att veta när det närmar sig finns det undersökningar du kan göra hos din veterinär. Det kan vara bra om du behöver resa långt för att para din tik. En annan erfaren hanhund kan vara ett bra hjälpmedel för att visa när det är dags. Du brukar se en ljusare färg på blodet när tiken är i höglöp. Vulvan blir mjukare och tiken ställer gärna upp sig och viker undan svansen vid beröring längre bak på ryggen. Men det finns inga regler utan undantag. Tikar är olika. Det är bra att ha lite koll på din hunds löpcykel redan när hon är ung, då får du en liten känsla av hur långt löp du kan förvänta dig och ungefär när hon går in i höglöp och börjar bli redo för parning. Det är vanligt att vi är lite för snabba med parning vilket kan resultera i att tiken går tom. Du vill att så många ägg som möjligt hinner mogna hos tiken. Ta kontakt med din veterinär om du känner dig osäker när det är dags.

Dräktig tik

En tik är dräktig omkring 63 dygn. Efter parning är det ett ihärdigt letande efter tecken på dräktighet. En del märker redan strax efter parning att det har varit ett lyckat möte med hanhunden. Tiken blir mer värdig i sin uppsyn och hon utstrålar ett lugn. Men många tikar visar ingenting fram till ungefär tredje veckan. Då kan förstagångstikar visa tecken på lite rodnande spenar. En del tikar visar tecken på illamående och sämre aptit. Du kan fastställa om din tik är dräktig med hjälp av ultraljud efter ungefär fyra veckor. Det är inte ett hjälpmedel för att se exakt antal valpar, utan mer för att kontrollera om tiken är dräktig. Lyckan är stor när du ser små hjärtan slå på skärmen!
Din dräktiga tik behöver lugn och ro. Låt henne följa med på promenader så länge hon orkar och vill. I slutet av dräktigheten är hon mest intresserad av vila.

I slutet av dräktigheten behöver tiken få vila och ha det lugnt omkring sig. Foto: Getty Images.

Små sprattlande fosterrörelser kan du börja ana från vecka sju, men fram i vecka åtta kan de blir mer påtagliga. Du kan ibland se rörelser genom tikens buk när hon ligger bredvid dig i soffan. Det är bättre än alla tv-program i världen!

Efter cirka 63 dagars dräktighet föder tiken sina valpar. Foto: Getty Images.

Valprummet

Se till att tikens valprum görs i ordning i god tid. Låt henne göra sig hemmastadd i valplådan, där ska inga andra hundar få vara. När det närmar sig valpning kommer hon vilja tillbringa mer tid där inne, bädda och riva runt. Det kan vara uppskattat av tiken att göra lådan lite som en koja, så att det blir lite mörkare och mer ombonat. Lägg exempelvis en lätt filt över lådan (utan risk att den hamnar för långt ner på tiken eller ramlar ner på valparna). Ett tips är att sätta fast den över valphagens staket precis över lådan. Se så du har korrekta mått på själva hagen där valplådan står. Rätt mått för din tiks storlek hittar du på Jordbruksverkets hemsida.

Små valpar kan vara något av det mest oemotståndliga som finns. Foto: Getty Images.

Valprummet behöver ha optimal temperatur och oftast svalare än många tror. Är det för varmt riskerar tiken att gång på gång gå ifrån sina valpar som kan hittas utspridda istället för liggandes i hög hos sin mamma. Det påverkar trygghet och anknytning.

Det kommer gå åt många filtar. Se till att du har flera att byta med så att du kan hålla rent. Samla på tidningar lång tid innan valpning, fråga vänner och bekanta om de har några att avvara. Det går åt mer än vad du tror när valparna väl börjat röra sig och kan kissa och bajsa själva.

Text: Helena Lyckoskog. Foto:Getty Images.

Helen Lyckoskog är viltspårdomare och eftersöksjägare samt författare till böckerna Med passion för det vilda – hundarna, jakten, maten och Viltspår och eftersök – så blir ni ett team i spåret. Hon driver Wild Venatrix kennel och är uppfödare av basset hound och strävhårig tax. Tidigare har hon även fött upp drentsche patrijshond. Foto: privat.