Fota fästingen och hjälp forskningen
Foto: Getty Images

Fota fästingen och hjälp forskningen

Har du hittat en fästing på dig själv eller kanske på hunden? Eller i naturen? Innan du oskadliggör fästingen så ta en bild på den och gör en insats för kartläggningen av de olika fästingarnas förekomst i landet.

Med hjälp av ett nytt bildbaserat webbverktyg vill Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, uppmana allmänheten att rapportera in bilder på fästingar. Syftet med insamlingen är att kunna kartlägga fästingarnas utbredning i landet samt identifiera vilka arter som finns.

– Vi vet sedan tidigare insamlingsprojekt att det finns ett stort intresse för fästingar och fästingburna sjukdomar. Många känner ett obehag och man vill såklart inte drabbas av sjukdomarna som fästingarna kan orsaka. Det här engagerar, och nu hoppas vi att många vill bidra till den här insamlingen, säger Anna Omazic, forskare vid SVA.

SVA har tidigare bett allmänheten om hjälp med att samla in fästingar, men detta projekt fokuserar på att samla in bilder. Bilderna som skickas in på fästingar kan ge svar om utbredning och arter, och även hjälpa oss att förbättra verktyget. I början kommer de att granskas manuellt, men bilderna kan även träna projektets AI-modell, som i nästa steg ska hjälpa oss att identifiera vilken fästingart bilden visar.

– Med bildanalys kommer det att gå snabbare att sammanställa och kommunicera ut information. Förhoppningen är också att det ska vara ett enkelt sätt att rapportera in sitt fästingfynd, säger Anna Omazic.

Forskarna är särskilt intresserade av att få in rapporter om ovanliga/exotiska fästingar, för att kunna identifiera nya arter i Sverige. Exotiska fästingar som påträffas i Sverige bidrar till ökad risk för att djur och människor kan bli smittade av fästingburna parasiter, bakterier och virus som idag inte förekommer i Sverige. Flyttfågelfästingen (Hyalomma marginatum) och brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus) är exempel på fästingarter som kan medföra nya smittämnen som kan drabba både djur och människor. Dessa fästingarter har påträffats i högre utsträckning under de senaste tio åren.

– Rapporteringen kan ge oss tidiga varningssignaler om att vi har fått in fästingar i landet som normalt inte hör hemma här, säger Anna Omazic.

Så här går det till:

1. När du hittar en fästing på ett djur, dig själv, eller i naturen, gå in på webbverktyget rapporterafasting.sva.se och klicka på den bild som mest liknar den fästing som du hittat.

2. Fyll i information om du hittat fästingen på ett djur eller dig själv, samt var i landet du gjorde fyndet. Ta ett foto på fästingen och skicka in bilden till oss via webbverktyget.

3. Klart! SVA tackar för ditt bidrag till forskningen om fästingarnas utbredning och arter.

Källa: SVA