Första hjälpen för vovven i skogen

Första hjälpen för vovven i skogen

Packar jag med mig för mycket på skogspromenaden? Nej! Att vara förberedd gör hela skillnaden. Kanske till och med mellan liv och död…

I mitt förra blogginlägg berättade jag vad som alltid finns i ryggsäcken när jag tar med hundarna på skogstur. Överdrivet tyckte vissa. Andra undrade varför jag bär på så mycket ”onödigt”. Anledningen är enkel – den förberedde överlever. Eller uttryckt lite vardagligare: om något går dåligt vill jag kunna rädda upp situationen innan det brakar helt åt helvete.

Tassbandage när olyckan är framme

När vi promenerar gör vi det i skogen, ofta där det inte finns några stigar eller några andra människor. Ofta hamnar vi ett par timmar från platsen där vi parkerade bilen. Är olyckan framme och hunden till exempel råkar trampa på något vasst så vill jag snabbt kunna lägga ett förband. Därför har jag alltid Vet-Flex, klorhexidin, bomullslinda och kompresser i mitt första hjälpen-kit.

Det gäller såklart mig själv också, det är lätt hänt att halka och göra sig illa. Därför är det självklart för mig att jag både har med mig första hjälpen-utrustning OCH att jag har sjukvårdskunskaper. Själv har jag gått flera kurser inom vildmarkssjukvård. Om det kommit till nytta i verkligheten? Japp, flera gånger. När min pappa slog upp bakhuvudet i en olycka så att blodet bokstavligen sprutade var det skönt att helt lugnt kunna lägga bandage på rätt sätt och sedan tillkalla hjälp. När Kolja skar upp trampdynan kunde jag lägga ett förband direkt. Vad gör du om vovven blir skadad i skogen och blodet rinner?

Har du koll på läget om du går vilse?

Det är förvånansvärt lätt att hamna i en överlevnadssituation i Sverige. Att gå vilse händer även den bäste. Och extra lätt är det om hunden sliter sig och sticker iväg. Eller om bilen lägger av när du befinner dig långt bort och mobiltelefonen slutar att fungera. Överlever du och jycken en natt, eller flera, i skogen?

Mat är det minst viktiga. Värme och skydd ska prioriteras först. Enligt Svenska Överlevandssällskapet är det i Sverige är det vanligare att man fryser ihjäl än att man svälter ihjäl i skogen. Då är det kanske inte så konstigt att jag har utrustning för att kunna göra upp en eld på min packlista.

För om en olycka är framme vill jag vara så förberedd som möjligt utrustnings- och kunskapsmässigt. Det är mitt ansvar. För mina vovvars skull.

wilda_schafer

 

Så här ser min ryggsäck (en Hexagon jag köpt för 699 kr här) ut för den som är nyfiken.

// Wilda & Müsli med flockNyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…