Första gången någonsin – NM rallylydnad

Första gången någonsin – NM rallylydnad

Nordiska mästerskapen i rallylydnad, en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar, arrangeras för första gången någonsin under 2019. Landet är Danmark, och platsen är Själlands agility center den 26 till den 27 oktober.

Tävlingen pågår under två dagar och utgörs av en lagtävling (lördag) och en individuell tävling (lördag och söndag). Under den första dagen genomför varje ekipage två banor. Resultaten avgör lagets placering men räknas även in i den individuella placeringen. Dag två genomför vare ekipage ytterligare en bana som fastställer ekipagets individuella placering.

Varje land anmäler ett lag

Varje land kan anmäla ett lag. Ett lag består av fem tävlande och en reserv. Om ett lag består av färre än fem tävlande kan laget ändå tävla, men får då noll poäng för den tomma platsen i lagtävlingen.

Varje nordiskt land avgör själv vilka kvalificeringsregler som gäller för deltagande i de nordiska mästerskapen. I Sverige kommer uttagningen att ske på SM 2019. De sex bäst placerade stambokförda hundarna på SM kommer att erbjudas att delta, fem som ordinarie och en som reserv. Om någon tackar nej går erbjudandet vidare till nästa stambokförda hund i resultatlistan. Observera att NM enligt Nordisk Kennel Unions (NKU) regler enbart är öppet för stambokförda hundar.

Regelverk

NM döms av fyra domare, en från varje land. Dessa är: Paul Lysholdt (Danmark), Iiris Harju (Finland), Solveig Zetterstrøm (Norge) och Beatrice Palm (Sverige). Domarna dömer samtliga banor.

Momenten som används på NM är hämtade från de olika deltagarländerna och har delats in i fyra svårighetsgrader, 1, 2, 3 och 4 poäng. Dessa moment, tillsammans med regler, anvisningar, momentbeskrivningar, avdrag och domaranvisningar, utgör tillsammans en nordisk klass. Observera att utförande och avdrag kan skilja sig från de nationella regelverken.

Om du har några frågor kring de nordiska mästerskapen kan du skicka ett email till beatrice.palm@brukshundklubben.se

I höst arrangeras för första gången någonsin NM i rallylydnad.

Vill du veta mer om rallylydnad? 

Nina Steinbachs rallylydnadskola i 12 avsnitt finns på harligahud.se. Börja här med avsnitt ett!

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret