Förebygg och lindra artros hos din hund

Förebygg och lindra artros hos din hund

Hundartros är en lika vanlig som plågsam sjukdom. Men du kan göra mycket för att lindra din hunds besvär. Artros går dessutom att förebygga.

Artros är det vanligaste ledproblemet hos hundar. Sjukdomen förändrar vardagen inte bara för hunden utan för hela omgivningen, som nu har en mer eller mindre handikappad individ att ta hänsyn till.

Framför allt något äldre hundar drabbas, och man skulle kunna beskriva artros som en följdsjukdom. Själva artrosen är en kronisk inflammation som i grunden oftast beror på att brosket i leden skadats. Skälet till det kan vara olika saker.
– Antingen beror en artros i grunden på en normal belastning i en onormal led, eller på en onormal belastning av en normal led, förklarar Björn Lindevall, veterinär vid Valla Djurklinik i Linköping.

Dysplasi 

I det första fallet är hunden född med leder som av olika skäl har lätt att skadas. Dysplasi är ett exempel. Då är passformen i leden inte perfekt, utan ledytorna glappar och risken att brosket ska gå sönder ökar. Det kan vara en lång process där tusentals små felvickningar till slut nöter sönder brosket, men skadan kan också uppstå vid ett tillfälle när påfrestningen blir för stor, kanske vid en tvär inbromsning under häftig lek.
– Det man kan säga om onormala leder är att de är medfödda, vilket i sig inte betyder att hunden föds sjuk. Den föds däremot med en ökad risk att utveckla ledproblem. Men också hundar som föds med perfekta leder kan drabbas av ledskador som orsakar artros.

En fraktur eller annan skada efter en smäll eller ett fall, ett sticksår eller en infektion kan skada ursprungligt normala leder.
– Men det finns en riskfaktor som överskuggar allt annat, och det är övervikt, säger Björn Lindevall.

Att ständigt bära på extravikt ger en ökad belastning som är skadlig för lederna. Dessutom är det viktigt att hålla hunden i god fysisk form. Välutvecklade muskler stabiliserar och stöder runt lederna.
Artros utvecklas alltså av en skada på leden, som kroppen försöker läka. Den bygger på med benceller för att kompensera ett ojämnt tryck i leden. Men det är ett bygge som är dömt att misslyckas. Blodflödet ökar i orådet och en armé av bland annat vita blodkroppar dirigeras dit för att ta hand om skadan.

Problemet är att det gör ont och att immunförsvaret tar på sig en omöjlig uppgift. Eftersom kapitulation inte finns inprogrammerat så fortgår försvarsreaktionen utan att lyckas: Inflammationen blir kronisk.
– Och det är då hunden kommer till oss, när den har fått ont i så hög grad att det märks i rörelser och beteende. Då kan processen ha pågått under lång tid.

Hältor och andra förändringar i rörelsemönstret hos hunden ska man inte ignorera. Särskilt uppmärksam ska man vara på växande hundar. De ska inte ha ont i lederna och får de det är snabba åtgärder viktiga. Prognosen för en hund med konstaterad artros är olika från fall till fall. Men till att börja med kan man konstatera att artros inte går att bota, förklarar Björn Lindevall.
– Däremot så finns det en mängd olika åtgärder att ta till för att lindra och bromsa fortsatt utveckling.

Beroende på vad undersökningen visar gör man en plan för att lindra smärta och dämpa inflammation. Operativa ingrepp görs ibland och då oftast med artroskopi, en metod som innebär att leden inte behöver öppnas helt. Både undersökning och ingrepp görs genom små hål.

Den medicinska behandlingen mot smärta och inflammation kompletteras ofta med uppbyggande läkemedel för att stärka brosket och ledvätskan. Det kan vara medel som ges direkt i leden, men vissa kan också ges som kosttillskott eller specialfoder. En annan viktig del i behandlingen är rehabilitering med en plan för att stärka fysiken på olika sätt.

Tips!
Artros hos hund är mycket vanligt. Ägare till drabbade hundar kan få stöd och information i en patientförening. Medlemskapet är gratis. Gå in på hundartros.

 

 

 

Aktuellt