Månadens ras i Härliga Hund

Welsh corgi

Welsh corgi

Welsh corgi är kortbenta kompisar i vått och torrt och kända som mycket trogna sin familj.

Text Carina Sandell Widin Foto Getty Images

Men för vem passar en welsh corgi?

Här skulle vi vilja vända på frågan. ”Vilken typ av welsh corgi cardigan passar för en ägare?” Det finns givetvis variation på individer, temperament och intresse för olika aktiviteter som kan anpassas till olika behov hos den hundintresserade och blivande ägaren. Rasen är en oöm och lagom stor kompis i familjen och trivs ofta med barn.

För den som vill jobba med sin cardigan i olika former av bruks- och lydnadsammanhang har här en intelligent och arbetsvillig kompis.

Finns det någon typ av ägare den inte passar bra med?

Med cardigans förmåga att anpassa sig så är det nog bara ägarens egna begränsningar som råder här för att få hunden att inte trivas. Cardigan är en trogen och älskvärd familjehund. Tillsammans med barn kan vallegenskaperna bli tydliga. Vid skogspromenad med familjen vill den ha ”flocken under kontroll”. Den värnar om hus och hem och vill rå om sin husse och matte helt och hållet vilket kan komma till uttryck när de måste dela med sig av gunsten. Som förstahundsägare bör man nog lära känna rasen väl innan man skaffar ännu en cardiganvalp, en viss ålderskillnad är att rekommendera.

Foto Getty Images

Vad är lämpliga aktiviteter? 

Här kommer cardigans anpassning in igen, ägaren avgör vilken hund man vill ha. Men givetvis finns där den intelligenta, snabbtänkta och påhittiga cardigan som ser till att ägaren blir klar över att det behövs både motion och mentala aktiviteter. Det är en aktiv vallhund i grunden.

Finns det något särskilt man bör tänka på?

Att följa uppfödarens råd om kost och motion under uppväxten, särskilt det första året. Det är viktigt att hunden får växa i sin egen takt och inte överansträngas varken i lek eller motion ”allt skall få ta sin tid”. Som vuxen är cardigan en tuff och tålig hund i alla väder och aktiviteter men vägen dit är givetvis genom uppfostran med en fast hand och raka direktiv om vad som är rätt och fel. Vid ca 8-9 mån ålder, när vaktegenskaperna börjar vakna, vill de gärna göra familjen uppmärksam på det som rör sig omkring dem. Det är kul att både valla löv och cyklar. De har, som de flesta hundar, en tonårsperiod då de kan visa prov på egen vilja. Med fast hand och rätt fostran kan man i cardigan ha en trogen vän i många år.

Vad är det bästa med rasen?

En helyllekompis som ställer upp för sin ägare i vått och torrt, med viljan att vara till lags och alltid göra rätt samt omsorgen om alla i flocken. Som extra plus är cardigan lättskött och generellt en frisk ras som ofta blir både gammal och klok. Cardiganpälsen är lättskött, vattenavstötande med underull och fordrar ingen frisering.

Om jag vill veta mer?

Om man är nyfiken på rasen skall man besöka Svenska Welsh Corgi Klubbens hemsida www.swck.org.

Hela artikeln om welsh corgi cardigan, och även om welsh corgi pembroke, finns i det senaste numret av Härliga Hund, nr 2/2020.

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret