Filmtajm!

Filmtajm!

Sugen på att krypa upp i soffan med hunden bredvid och se på en riktigt bra film? Och vad har en riktigt bra film – jo, hundar i handlingen förstås! Här några tips!

Poster för filmen Eight Below

Eight Below (2006)

Spännande och välgjord spelfilm om en polarforskare som arbetar i Antarktis med sitt hundspann. När en fruktansvärd snöstorm drar fram blir han tvungen att avbryta expeditionen och lämna kvar hundarna. Vi får följa hundarnas kamp för att överleva och forskarens ihärdiga ansträngningar för att kunna återse dem igen. Låt näsduksasken stå beredd.

 

Filmaffisch Max

Max (2015)

Spelfilm om militärhunden  Max, en malinois,  som efter att ha orsakat en olycka på ett bombsökningsuppdrag i Afghanistan där han förlorar sin husse och förare, marinsoldaten Kyle, skickas hem till USA. Förutom att Max förlorat sin bästa vän har kriget satt djupa spår i Max vilket gör honom oberäknelig och farlig.  Han får en sista chans hos Kyles yngre bror som börjar fatta misstankar om hur olyckan egentligen gått till. Gripande och välspelad, bygger på en sann historia.

 

Filmaffisch Red Dog

Red Dog (2011)

Den här filmen bygger också på en sann historia och handlar om den australiska kelpien Red, som plötsligt dyker upp i ett gruvsamhälle i Australien. Alla blir förtjusta i hunden, men han väljer sin husse, en husse som olyckligt nog plötsligt försvinner. Red letar efter honom över stora delar av  Australien i flera år.

 

Filmomslag Balto

Balto (1995)

Tecknad film om Balto som är hälften polarhund, hälften varg, som inte riktigt känner att han passar in bland de andra hundarna i den lilla eskimåbyn. Men när byn drabbas av en difteriepedemi är Balto en av hundarna i hundspannet som beger sig ut i snöstormen för att få tag på vaccin. En fantastiskt fint tecknad och vacker historia, som dessutom bygger på en verklig händelse. Det finns även en Balto 2, som handlar om Baltos dotter, lilla Aleu, som på grund av sitt vargblod också känner sig utanför och söker sina rötter och meningen med livet, samt Balto 3, där slädhundarna får konkurrens av det moderna Postflyget.  Åtminstone del ett är ett måste för alla hundälskare, stora som små.

 

Filmaffisch Silver Fang

Silver Fang  (2003)

Drabbad av Pokémonfeber? Då kanske animerade Mangahunden Silver passar bra. Silver föds uppe i de japanska bergen och uppfostras till att jaga björn, vilket leder honom ut på mängder av äventyr.  Japanskt tal men textad på svenska, och passar kanske bäst för de lite äldre barnen då den bitvis är rätt våldsam. Finns i en hel serie.

 

Filmaffisch Cujo

Cujo (1989)

Möjligen är det dumt att se den här filmen, kanske kan du bli rädd för din egen hund? Så otäck är den här Stephen King-klassikern, baserad på hans bestseller. Cujo handlar om en rabiessmittad Sankt Bernhardshund som löper amok, en riktigt ruskig nagelbitare.

 

Omslag The Shaggy Dog

The Shaggy Dog (2006)

Komedi om en man och familjefar (Tim Allen) som försöker leva sitt liv som en vanlig människa – trots att han ibland förvandlas till familjens bearded collie. Detta ska göra honom till en både bättre pappa och hundägare. Kanske inte en topp tio-film, men nog får man sig några skratt ibland och hela familjen kan titta.

 

Filmaffisch Livet från den ljusa sidan

Livet från den ljusa sidan (1997)

Romantisk komedi med Jack Nicholson i högform (när är han inte det!?) men här får han konkurrens av en liten charmig hund som hans rollfigur, gnällige, fördomsfulle författaren Melvin, blir tvungen att ta hand om. Melvin tycker hunden mest är till besvär, men så småningom veknar hans hjärta, och inte bara när det gäller hunden.

 

Filmaffisch Dreams

I’ll see you in my dreams (2016)

När 70-åriga Carol förlorar sin älskade hund känns det som att livet är över. Ingenting har längre någon mening, men hennes trogna väninnor hjälper henne att upptäcka livet, och kärleken,  på nytt. Här är det kanske inte så mycket hund i handlingen, men alla som förlorat en kär fyrbent vän kan nog känna igen sig. Med bland andra svenska Malin Åkerman och Sam Elliot.

Psst. Här finns flera filmtips: Härliga Hundar på film

Aktuellt