Fia är Årets blodgivarhund 2022

Fia är Årets blodgivarhund 2022

I sju års tid har Fia hjälpt till att rädda livet på sina fyrbenta vänner. I tuff konkurrens utsågs därför den åttaåriga cane corsotiken Fia på den internationella blodgivardagen till Årets blodgivarhund 2022.

En blodtransfusion kan vara en livsavgörande faktor för en skadad hund. Blodgivarhundar är därför viktiga och det behövs ännu fler hundar som kan hjälpa till att rädda liv. Enligt en undersökning från YouGov som genomfördes förra året känner bara drygt var fjärde hundägare till att även hundar kan donera blod. AniCura vill därför uppmärksamma hundägare på blodgivning och hur viktig den är för svensk djursjukvård. Det är nu tredje året i rad som AniCura utser Årets blodgivarhund i en tävling där hundar över hela Sverige har nominerats.

– Det är så roligt att Fia vann och jag är såklart jättestolt över henne. Fia har alltid haft en positiv inställning till sitt livsviktiga jobb. Hon började som blodgivarhund redan vid ett års ålder och har sedan dess hunnit donera blod hela 19 gånger, säger matte Maria Eriksson.

Fia – en riktig hjälte som räddat livet på 15 hundar. Foto: pressmeddelande Anicura.

Många starka kandidater

Vinnaren har utsetts av en jury som utgått från flera kriterier.

– Det har varit tuff konkurrens även i år, då vi haft många starka kandidater. Fias långa erfarenhet har vägt tungt. Tack vare henne har vi lyckats rädda livet på 15 hundar, vilket gör henne till en verklig förebild. Utan Fia och alla andra blodgivande hundar hade vi aldrig kunnat rädda så många liv som vi gjort. Vi hoppas att hon inspirerar andra hundägare att låta sina hundar bli blodgivare, säger Sandra Douglas, Juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

Juryns motivering:

”Som blodgivare under sju års tid har Fia gjort en enorm hjälteinsats för andra hundar. Med hjälp av Fias bidrag har åtskilliga hundliv kunnat räddas. Fia har donerat blod hela 19 gånger och hon har alltid skött det med bravur och som en riktig stjärna.

Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är hon en given vinnare.”

Om Årets Blodgivarhund

Årets Blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att låta sina hundar lämna blod.

Vinnaren har utsetts av juryn, som består av:
Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura
Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubbens Kansli (SKK)
Tove Särkinen, veterinär, redaktions- & kommunikationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund (SVF)
Kenth Svartberg, utbildare och forskare inom etologi

Aktuellt